Вече няма общините да са длъжни да премахват незаконните преместваеми

...
Вече няма общините да са длъжни да премахват незаконните преместваеми
Коментари Харесай

Отговорността за незаконните обекти на плажа става държавна

Вече няма общините да са длъжни да отстраняват противозаконните преместваеми обекти върху държавни парцели, в това число и върху морските плажове, а това става отговорност на Дирекцията за народен строителен надзор, взеха решение депутатите в сряда, приемайки на първо четене ремонти в Закона за устройството на територията (ЗУТ), импортирани от Обединените патриоти по самодейност на вицепремиера Валери Симеонов. Одобрени бяха още четири обособени оферти за корекции на този закон, дело на ГЕРБ и на Обединените патриоти,

Главният проектант на съответната община ще издава разрешителните за слагане на краткотрайни обекти като павилиони и сергии, или заведения и нощни заведения на плажа от леки структури. Ако обаче се откри, че има такива нелегално сложени постройки, те ще бъдат премахвани от ДНСК.

Срещу измененията се оповестиха Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Представителят на Движението Танер Али разяснява, че по този начин се изземали пълномощия на дребните общини.

Законодателната самодейност на вицепремиера Валери Симеонов е поради различия с Министерството на туризма за законността на заведения и хотели в морския курорт Слънчев бряг. Миналата седмица се развихри следващият сходен спор сред вицепремиера и министъра на туризма Николина Ангелкова. Според него 11 обекта в Слънчев бряг, измежду които пет от най-оборотните плажни нощни заведения, нямат бумаги за слагането им и би трябвало да бъдат отстранени. Тя обаче твърди, че са изцяло законни, което накара Симеонов да внесе сигнал в Прокуратурата против Ангелкова и чиновници на ведомството ѝ по проблема със градежите по морето.

Сред признатите ремонти в Закон за устройство на територията е и облекчаването на режима по отношение на сградните отклонения, съставляващи последната част от мрежата на мрежовите оператори - от регулирационната линия на парцела до постройката на потребителя, посредством която се осъществя съгласуваност при поръчка от клиент. Те се явяват градеж от шеста категория, което изисква издаване на строително позволение и надлежно се забавя цялостният развой по даване на услугата, показват в претекстовете за промените вносителите.

Предвижда се още ВиК сдруженията, електроснабдителните и газови компании, както и топлофикациите да дават служебно пред административните органи в 14-дневен период от поискването изходни данни и информация, нужни при създаването на устройствените проекти и капиталови планове. Предвидена е глоба за сдруженията от 1000 лв. седмично при несъблюдение на тези отговорности.

Друг от утвърдените на първо четене законопроекти предлага в допълнение да се лимитират типовете градежи от пета категория и разгънатата им застроена повърхност, които да могат да се правят от строители, които не са вписани в регистъра на Камарата на строителите.

Търси се и оптимизация на процедурите за създаване на линейни обекти на техническата инфраструктура, ситуирани на територията на повече от една община и синхронизирането им с общите устройствени проекти на общините. Ще се регламентират и сервитутите в социална изгода на водоснабдителните и канализационните системи.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР