Вече няма нужда от отстъпката от 25 стотинки за литър

...
Вече няма нужда от отстъпката от 25 стотинки за литър
Коментари Харесай

Министърът на икономиката: Няма нужда от отстъпката за горивата, помощите за бизнеса да останат

Вече няма потребност от отстъпката от 25 стотинки за литър гориво, само че енергийните помощи за бизнеса би трябвало да продължат до края на идната година, сподели пред Би Ти Ви министърът на стопанската система Никола Стоянов. " По принцип аз съм срещу такива стъпки, като тази за отстъпката за горивата. Цените на горивата поевтиняха. Надявам се да вървят още надолу и тя да се обезсмисли. Тя свърши своята работа във време, в което цените бяха доста по-високи ", посочи той.

Предвидените средства в бюджета, признати от предходния кабинет, бяха разчетени за помощи за гориво до края на годината. Към момента обаче наподобява, че парите ще свършат към месец по-рано.

Министърът сподели още, че енергийните помощи за бизнеса би трябвало да останат, с цел да имат компаниите предвидимост. Това е и повода той да предложи те да важат до края на 2023, защото досега те са планувани до края на тази година.

Никола Стоянов счита, че сегашният размер е добър. " Иска ми се обаче енергийните помощи да не се дават на всички, на калпак, а да има формула, която да споделя кой какъв брой е обиден. Сложно е обаче да намерим формула, която е обективна за всички, само че работим по нея ", сподели още министърът.

Той изрази мнение, че сега е доближат пикът на инфлацията и не чака по-сериозно повишаване на стоките и услугите. " Още идващият месец инфлацията може да тръгне надолу ", предвижда Стоянов.

В отговор на въпрос министърът на стопанската система акцентира, че оповестената от неговия предходник Корнелия Нинова битка със спекулата е била ПР ход с минимални резултати. " Не съм последовател на изкуствени ограничения, като въвеждане на таван на цените. Аз съм последовател на пазарните механизми за тяхното контролиране ", уточни още Стоянов.

В коментар за отлива на задграничните вложения той уточни, че страната към този момент обмисля вид да строи здания, които да дава за краткотрайно прилагане на непознати компании, които обмислят вложения в България. Идеята е те да работят още преди да построят лични площи.

Държавата стартира да търси и нови терени за индустриални зони, като ще бъдат изпратени писма до общините с условията към тях - урегулиран аграрен парцел, да е над 300 декара и да има нужните връзки.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР