Вече няма никакво съмнение, че при мистериозния инцидент с тест

...
Вече няма никакво съмнение, че при мистериозния инцидент с тест
Коментари Харесай

Експерти: Няма съмнение, в Русия е избухнал ядрен реактор

Вече няма никакво подозрение, че при мистериозния случай с тест на ново съветско оръжие на полигона Ньонокса по-рано през месеца, се е взривил нуклеарен реактор, считат авторитетни специалисти, написа vesti.bg.

Според тях, това се потвърждава от последните данни, оповестени от държавната метеорологична организация на Русия.

Докладът на Националната организация за наблюдаване на времето и околната среда сочи, че над близкия град Северовинск е бил разпилян облак от газове, съдържащ разнообразни, бързо разпадащи се радиоактивни изотопи - стронций-91, барий-139, барий-140 и лантан-140, които са с интервал на полуразпад от 83 минути до 12,8 дни.

Според специалисти тази примес отстранява всевъзможни подозрения за това, какво устройство се е взривило на близката тестова площадка, в случая, при който починаха петима учени, а други трима бяха ранени (на фотографията е погребението само че загиналите). 

„ Това са артикули на атомно разделяне ”, разяснява пред „ Бизнес инсайдър ” (Business Insider) Джошуа Полак, водещ специалист по нуклеарни и ракетни технологии. „ Ако някой към момента се съмнява, че в този случай е взел участие нуклеарен реактор, този отчет би трябвало да приключи всевъзможни подозрения ”.

Нилс Бомер, норвежки специалист по нуклеарна сигурност, показва пред „ Баренц Обзървър ” (The Barents Observer), че „ наличието на артикули на разпад като барий и стронций идва от нуклеарна верижна реакция ” и това е доказателство, че „ е експлодирал нуклеарен реактор ”

„ Със сигурност се вижда от отчетите за откриването на артикули на радиоактивно разделяне (Sr-91, Ba-139, Ba-140), че детонацията в Ньонокса включва сериозен нуклеарен реактор ”, разяснява пред „ Гардиън ” (The Guardian) Едуин Лиман, началник на плана за нуклеарна сигурност към Съюза на заинтригуваните учени. „ Повече информация е нужна преди да се стигне до изводи за вида реактор ”.

Освен отчетите на метеорологичната организация няма други данни, които да разкриват характера на случая. Официалната позиция на Москва е, че е тествано ново оръжие, като радиационната конюнктура не основава заплаха за здравето на популацията.

Мистериозно, малко след случая няколко станции за мониторинг на радиацията стопираха да предават данни в интернет. А лекарите, лекуващи ранените от детонацията, обявиха, че са били принудени да подписват съглашения за неразкриване на информация. Болничните записи са унищожени. Един от лекуващите лекари е разкрил радиоактивен изотоп в мускулната си тъкан. Последното съгласно съветските управляващи се дължи на храна, която медикът е погълнал.

Официално случаят е станал „ по време на проби на система за течно задвижване, включваща изотопи ”. Според Бомер обаче няма по какъв начин при такива опити да се получат радиоактивни изотопи с къс полуразпад.

Руският президент Владимир Путин неотдавна съобщи, че Русия не крие детайлностите за произшествието. Той сподели, че „ това е работа във военната област върху обещаващи оръжейни системи ”, добавяйки, че „ когато става въпрос за действия от боен темперамент, има избрани ограничавания за достъпа до информация ”.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР