Вече няма малки и големи нации по територия или население,

...
Вече няма малки и големи нации по територия или население,
Коментари Харесай

Румен Радев призова за...

Вече няма дребни и огромни народи по територия или население, има народи с дребни и огромни упоритости. Време е България да се трансформира в страна с огромни упоритости, а младежите да ги осъществят. Това съобщи президентът Румен Радев по време на полемика в Техническия университет в Габрово с присъединяване на студенти и университетския състав на висшето учебно заведение, написа Novini.bg.

Темата беше „ България и технологиите на бъдещето – действителни вероятности за съдействие и развиване. Ролята на университетските общности в ръководството на науката “.

Габрово е люлката на българската промишленост и е прелестно, че през днешния ден виждаме пример за взаимоотношение сред просвета, обучение, бизнес и локална власт, съобщи президентът Радев. В изявлението си той посочи връзката сред образованието и науката с развиването на технологиите и нововъведенията. Държавният глава уточни, че образованието би трябвало да бъде оповестено като народен стратегически приоритет за България и се ангажира да работи интензивно в тази посока.

В изявлението си Румен Радев прикани и за създаване на Национална индустриална тактика, в която да залегнат амбициозни цели с ясно дефинира отговорности на бизнеса и страната.

„ Изключително значимо е какви упоритости си слагаме като страна и общество – дали си слагаме упоритостите да развиваме конкурентоспособност и да се включим в стопанската система на бъдещето, за което работят редица страни, или нашите упоритости ще се сведат до страна – разпределител на газ, което е значимо, само че би трябвало да има по-дългосрочна визия “, попита Румен Радев.

По думите му, страната ни има капацитет да се развие в региона на нововъведенията и промишленостите на бъдещето, в случай че активизира качествата си за поощряване на научния капитал и гения на младежите. В противоположен случай ще бъдем страна, която единствено внася технологии и заплаща за тях, съобщи Румен Радев.

Необходим е взор към бъдещето и в случай че желаеме да развиваме индустриалната си база, би трябвало да извървим прехода от произвеждане на ишлеме към произвеждане с добавена стойност, съобщи Румен Радев. По думите му, е жизненоважно всеки университет, както развива обучение, по този начин и да развива научни проучвания и то с практическа устременост.

Президентът акцентира, че освен бизнесът, само че и страната следва да влага средства в развиването на нововъведения. В момента страната ни отделя 0,7 на 100 от брутния вътрешен артикул за научно-изследователска и развойна активност, уточни Румен Радев и прикани този дял да се усили сензитивно.

Президентът посочи и отговорността на страната да основава предвидима, удобна и устойчива среда за бизнес, изключително за дребните и междинни предприятия.

„ Предприетите ограничения от държавното управление в региона на образованието сега са в вярната посока, само че не е задоволителна като обсег, иновативност и финансиране “, съобщи още президентът.

Той цитира тревожни данни от разнообразни европейски проучвания, в които страната ни се подрежда на последни места – за ниската функционална просветеност на българските възпитаници в междинното обучение, както и неприятните индикатори по цифрова конкурентоспособност.

По думите му, в случай че преди страната ни е разчитала на положителното обучение, което българските деца са получавали, като причина да изравним неравенствата с останалите страни, то сега това към този момент не е по този начин.

„ Във всеки регионален град страната би трябвало да развие център с съоръжение и инструктори, които да приготвят българските деца за цифрови умения и нововъведения - с безвъзмездна подготовка и лаборатории, тъй че когато тези възпитаници станат студенти, да са доста по-подготвени “, съобщи президентът.

В отговор на студентски въпрос по какъв начин могат да се преодолеят районните несъответствия в страната президентът съобщи, че за хармонично развиване на районите е нужна финансова децентрализация.

Според Румен Радев един от методите това да се реализира е, в случай че част от налозите, да вземем за пример облагата на бизнеса, който е на територията на дадена община, остава в бюджета на локалната власт. „ Когато хората от Габрово знаят, че средства от техния труд директно отиват в локалното управление, ще имат и по-голяма интензивност, гражданска интензивност да задават целите за изразходването на тези средства “, даде образец Радев.

Президентът обърна внимание и на ролята на страната в помощ на общините за детското опазване на здравето, поддръжка за млади фамилии, образованието, нуждата от сложни политики, тъй че младите имат сигурност и вероятност да се развиват в родните си места.

В Европейски Съюз в никакъв случай няма да реализираме икономическо и обществено доближаване сред Източна и Западна, сред Северна и Южна Европа, в случай че няма доближаване в научна и просветителна инфраструктура, в научни и проучвателен стратегии, съобщи президентът в отговор на въпрос на студент.

Румен Радев уточни, че са нужни повече европейски средства, които страната ни да насочи за създаване на научно-изследователски центрове, лаборатории, като финансова и научна помощ за университети. „ Какво вършим сега? Науката и технологиите ще се развиват на запад, а пък ние тук ще употребяваме евро фондове да строим пътища, градинки “, добави Румен Радев.

На въпрос за нуждата от конституционни промени президентът съобщи, че след 30 години преход би трябвало да изясним дали главният закон не позволява опция за спорен прочит и по този начин да не може да доближи заложеният в нея политически план за правова демократична и обществена страна.

Президентът уточни, че в консултациите си до момента се е срещал с неправителствени и съсловни организации, предстоят срещи с представители на институциите, както и с парламентарно показаните партии.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР