Вече няма да има тест за интелигентност при подбора на

...
Вече няма да има тест за интелигентност при подбора на
Коментари Харесай

Митничар ще се става без тест за интелигентност

Вече няма да има тест за просветеност при подбора на чиновници за митниците. Който към този момент е назначен, само че желае да пораства в йерархията, ще държи изпит за водачество, по който да се реши дали може да провежда хора и да взема верни решения в сериозни обстановки. Това се планува с смяна в наредбата за асортимент на митничари, направена от финансовия министър Владислав Горанов, оповестява 24часа.

Причините за отпадането на IQ теста е дефицитът на претенденти. Трудно се намирали младши специалисти в региони, наранени от демографската рецесия, както химици и статистици. Много евентуални претенденти се тормозили от честите инспекции и оказване на напън за канали и нарушавания.

Досега на “входа ” на митницата претендентите решаваха математически ребуси, а посредством изображения с разнообразни форми се оценяваше пространствената им ориентировка.

Вместо тях претендентите към този момент ще попълнят личностен въпросник за професионална склонност и тест за интегритет. Оценките не са цифрови, а с две позиции - “покрива ” и “не покрива ” условията.

При тестванията за интегритет претендентите ще дават отговор на открити и скрити въпроси, с цел да се реши способността им за работа в група.

Медията показва, че тестванията ще са като листовките за шофьорски изпити - във разновидности с по 100 въпроса. Изпитният вид ще се тегли в деня на провеждането му. В тях ще има въпроси за отношението към корупцията и дали биха докладвали за схеми.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР