Вече няколко месеца напрежението нараства и сякаш това нарастване се

...
Вече няколко месеца напрежението нараства и сякаш това нарастване се
Коментари Харесай

Проф. Тагарев: Вероятността за военно развитие в Украйна не намалява

" Вече няколко месеца напрежението нараства и като че ли това повишаване се форсира доста в последните дни. Не единствено във връзка с учението в Беларус, на север от Киев, само че и дислокирането на кораби от балтийския флот и северния флот на Русия в Черно море, в това число десантни кораби с десантчици на тях. Тоест от ден на ден нараства потенциалът на Русия, в случай че реши да предприеме военни нападателни дейности против Украйна от няколко направления. " Това сподели някогашният длъжностен министър на защитата проф. Тодор Тагарев по Bulgaria ON AIR.

" И това, което президентът Байдън споделя, който, несъмнено, разполага с много повече информация, е че поучава американските жители на Украйна да се изтеглят. Тук става въпрос за десетки хиляди, доколкото имам информация може би към 30 000 американци се намират в Украйна, което би било сериозен проблем и за самите тях, евентуално и за украинците, с които те живеят и работят дружно ", добави Тагарев.

" Смятам, че макар фокусирането на западния свят върху дипломатическите средства за намиране на позволение на спора, вероятността за военно развиване по-нататък изобщо не е намаляла ", разяснява проф. Тагарев.

На въпрос за какво за повторно дипломатическите старания на страните от Нормандската четворка не съумяха, специалистът разяснява:

" Някои анализатори смятат Минските съглашения, които са контрактувани в този формат за мъртво родени и несъмнено неизгодни за Украйна. Украйна ги интерпретира по един метод, Русия - по напълно различен метод. Те действително не са имали някакви особени на практика последици, с изключение на в ограничението на въоръженията, които се намират в зоната на разделяне сред по този начин наречените Донецка и Луганска национални републики, и украинските сили, които като предписание си съблюдават украинската страна, само че постоянно се нарушават от страна на сепаратистите. И този формат някак си не съумява да способства за решение на казуса, колкото и да ни се желае. Може би показателно за това беше отношението на Кремъл към визитата на френския президент. Може би при едно деликатно наблюдаване на отношението към него, това можеше да се предвижда ".

На въпрос какво приказва скупчването на съветски войски наоколо до украинската граница и военните учения в Беларус, Тагарев сподели:

" Говори, че Русия има потенциал за военна експанзия против Украйна, в допълнение към това, което тя към този момент направи през 14-та година и поддръжката и за сепаратистите в югоизточна Украйна. Въпрос на решение, евентуално единствено и само на Путин е дали той ще предприеме такива нападателни дейности. "

" НАТО е задължен да укрепи източния си фланг, защото на картата от време на време добре са начертани границите сред страните, само че в една конфликтна обстановка, при някакъв неособено евентуален, само че не и изцяло изключен сюжет - Русия да реализира бързи военни резултати в Украйна, няма никаква гаранция, че тя ще спре на границата на Украйна, а няма да се опита да реализира някакви по-решителни цели. Много малко евентуално е това, отново наблягам, само че тези, които носят отговорност за защитата, за отбрана на териториалната целокупност, те би трябвало да взимат под внимание и такива сюжети, които не са чак толкоз евентуални ", разяснява някогашният министър на защитата.

Къде е България в тази картина? У нас идват испански изтребители, в същото време поръчаните F-16 се забавят, ГЕРБ укорява служебните държавни управления за това закъснение, президентът споделя - последното постоянно държавно управление, това на Бойко Борисов, носи виновността.

" Истината е, че и 2020-а година Министерството на защитата не направи всичко належащо, с цел да стартира спомагателното доизграждане на спомагателната инфраструктура, само че също по този начин и служебните държавни управления и към този момент новото държавно управление, които ръководят към този момент 10-ти месец, не направиха нужното. Сега се дава информация, че лятото щяло да стартира някакви ремонтни или строителни действия за подготовка на авиобаза " Граф Игнатиево " за посрещането на американските изтребители. Но лятото ще са минали към този момент 15-16 месеца откогато застъпи първото служебно държавно управление, назначено от президента Радев. Това е значителен интервал от време. Мисля, че към момента имаме време да подготвим инфраструктурата до идването на самолетите, само че към момента има вид хората да я възприемат забавянето като виновност на предното държавно управление, само че с всяка минала седмица тези усещания понижават. Вече отговорността ще се търси от новото ръководство ", счита проф. Тагарев.

На въпрос какви са вероятните сюжети за това до каква степен България може да бъде наранена от едно допустимо неподходящо развиване на спора на връзките на Русия - Украйна и Русия - НАТО, специалистът по защита разяснява:

" Съвсем действителен сюжет и аз разбирам, че не е това, което вие ме питате, само че напълно действителен сюжет е и нещо, което, за жалост, като че ли към този момент се случва, България да бъде възприемана все по-широко като едва звено в границите на съюзите, на които ние сме член. Това е най-негативната оценка. Защото несъмнено НАТО има отговорност да осъществя, в случай че е належащо член 5 за груповата отговорност, за защита и отбрана на държавна териториална целокупност на всяка страна член, и тази отговорност се възприема напълно съществено. И командните структури и политическите водачи на множеството от нашите съдружници вършат всичко належащо, с цел да си подсигуряват, че в случай че се наложи, без значение какъв брой дребна е вероятността, само че в случай че се наложи да се водят отбранителни дейности, те ще бъдат сполучливи и един евентуален агресор ще бъде спрян. "

" Аз мисля, че българското държавно управление беше заблудено с включване на натовска терминология. НАТО употребява терминологията – framework nation host, nation support, рамкова страна, с поддръжка от страна на домакините и т. н. И някой се опита да изясни и съгласно мен съумя да подведе огромна част от кабинета, че ние ще създадем същото, единствено че с български войски. Няма такова нещо. Това са съюзни войски с несъмнено предопределение. Надявам се, и Съветът по сигурността към Министерски съвет, и Консултативен съвет по национална сигурност идната седмица да дадат една по-ясна визия и да показват, че България ясно схваща какви са проблемите, ще търси решения на тези проблеми, в границите на съюза и ще употребява всички и концептуални, и доктринални документи, и терминология, в случай че желаете, с цел да действаме като виновен съдружник и на процедура ", посочи специалистът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР