Вече няколко десетилетия мононатриевият глутамат е голямото зло в хранителната

...
Вече няколко десетилетия мононатриевият глутамат е голямото зло в хранителната
Коментари Харесай

Мононатриевият глутамат не бил вреден

Вече няколко десетилетия мононатриевият глутамат е огромното зло в хранителната промишленост - съставката е упреквана за здравословни проблеми, вариращи от гадене и самозабравяне до рак и сърдечни болести. Наскоро обаче стана ясно, че тя не е нищо повече от елементарна аминокиселина с добавена сол. И заради тази причина е толкоз нездравословна, колкото и трапезната сол - значимото е какво количество използваме.

 Снимка 368601

Противниците на мононатриевия глутамат ще бъдат още по-разочаровани да научат, че той освен не вреди, а може и да помогне на някои хора в битката им с непотребните килограми. Според няколко разнообразни проучвания хората, които са консумирали бульон, фалшифициран с добавката, преди главното си хранене, поемат доста по-малко калории след това. Изследване на доктор Мигел Алонсо-Алонсо от Медицинския център на Харвард задълбава в тази доктрина, като изследва резултата на глутамата върху 30 дами на възраст сред 18 и 30 години.

 Снимка 368602

Изводите му са, че след консумация на въпросната съставна част, човек е по-склонен да избира по-здравословни храни, които не съдържат наситени мазнини. Наблюденията му посочили нараснала интензивност в префронталния кортекс, виновен за самоконтрола във връзка с храненето, след консумация на мононатриев глутамат. Тъй като в проучването си той е употребяват единствено една храна, подправена с добавката, няма по какъв начин да създадем по-сериозни изводи за изгодите от нея. Но най-малко знаем, че към този момент няма потребност да се плашим толкоз от добавката, известна най-много в азиатските заведения за хранене, готовите бульони и снаксовете за залъгване на глада.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР