Вече 4-ти ден сме на китайската база Great Wall. На

...
Вече 4-ти ден сме на китайската база Great Wall. На
Коментари Харесай

АНТАРКТИДА - дългото пътуване

Вече 4-ти ден сме на китайската база Great Wall. На АНТАРКТИДА е като в казармата - всяко решение е предпоследно, всяко пътешестване, без значение дали ще плаваш или ще летиш, зависи от времето. И от положителната воля на съседите полярници, както е в нашия случай.

Днес 5-тима от нас трябваше да плаваме до Ливингстън с дребния чилийски научно-изследователски транспортен съд " Карпух “, уречен от професор Пимпирев с Алехандро Фонд, шефа на чилийската база Ескудеро. А ден по късно останалите сътрудници полярници трябваше да пътуват с испанския транспортен съд " Есперидес “. Но всичко се отсрочва... За какъв брой ли дни?

Докато чакаме, обикаляме остров Кинг Джордж, отиваме и пешком по каменистия път до чилийската база Ескудеро и съветската база Белингхаузен. Теодосий и Хари остават в GREAT WALL - записват първата си музикална пиеса ТИГРИТЕ НА ДРЕЙК.

Пейзажът е промишлен - на място се увещавам какъв брой сериозна научно-изследователска активност се прави на този пети по величина континент на Земята. Казват това за всички, които, основно в родината, гледат на АНТАРКТИДА единствено като на занимателна туристическа дестинация. По пътя геологът Ралица Събева ми изнася лекция - изцяло боса съм по география и геология.

А китайската база е една от най огромните, с големи научни лаборатории. Построена е през 1985 година, когато 600 китайски строители идват с 2 кораба. Сега китайците имат 4 бази, два ледоразбивача и лични пристан и летище.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР