Вече напълно готов е новият учебен корпус на Националната художествена

...
Вече напълно готов е новият учебен корпус на Националната художествена
Коментари Харесай

Готов е новият учебен корпус на художествената академия

Вече изцяло подготвен е новият образователен корпус на Националната художествена академия (НХА), заяви пресцентърът й. Проектът е осъществен с безвъзмездната финансова помощ от Оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския фонд за районно развиване.

Сградата е на разгъната повърхност от 2 158 кв. м, на четири етажа, партер и терсовиден етаж. В новия образователен корпус има 3 лекционни зали, компютърна зала, 16 художествени ателиета, библиотека с книгохранилище. Сградата е ситуирана в източната част на академията, в непосредствена непосредственост до съществуващото Северно крило на НХА.

" Изграждането на нова и съвременна постройка, както и оборудването ѝ с висококачествени материали, ще допринесат за усъвършенстване на образователния развой ", се споделя в текста. Да се подобрят изискванията за работа и да се осъвремени техническата база е едно от настояванията на недоволни преподаватели и студенти на академията, които стачкуваха предходната седмица. Осигурена е налична среда за хора в неравностойно състояние, се прецизира в текста.

 Готов е новият образователен корпус на художествената академия
© НХА

Изпълнението на целия план е за период от 35 месеца, а общата стойност на плана е близо 3 млн. лева, от които 2.55 млн. лева от Европейския фонд за районно развиване и близо 450 хиляди лева - национално финансиране.

В разгара на кавги

Новият образователен корпус е приключен в разгара на скандал и финансова рецесия в академията, където поради неналичието на пари над 200 учители и личен състав втори месец са без заплати, а ректорът Николай Драчев подаде оставка.

Проблемът на НХА е в счетоводството, неправилното внасяне на средствата по целеполагане, както и ниската подготвеност на счетоводителката, която е пенсионер със приблизително обучение, обеви в изявление за БГНЕС ръководителят на профсъюз " Висше обучение и просвета " към КНСБ Лиляна Вълчева.

По думите й основната счетоводителка е насочвала пари от бюджета на образователното заведение и от таксите на студентите в градежа на новия корпус. " А строителството на новия корпус в НХА се прави по различен план – по стратегия " Региони в напредък ", към друго министерство. Това са разнообразни средства ", изяснява Вълчева.

 Готов е новият образователен корпус на художествената академия
© НХА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР