Вече можете да използвате своя смартфон като ключ за автомобил,

...
Вече можете да използвате своя смартфон като ключ за автомобил,
Коментари Харесай

Digital key – стандартът, който превръща смартфона в ключ за кола

Вече можете да употребявате своя смарт телефон като ключ за автомобил, стига да притежавате вярното транспортно средство (ако не вярвате, попитайте притежателите на Tesla Model 3). Към момента обаче, съществуващата технология няма по какъв начин да се наложи всеобщо, тъй като нищо не подсигурява, че функционалността ще е налична, в случай че промените марката или модела на колата си. Този проблем напълно скоро може да откри своето решение, откакто организация, наречена Car Connectivity Consortium, в която вземат участие някои от водещите производители на коли и смарт телефони, разгласява първия стандарт за цифров ключ - Digital Key 1.0. Стандартът ви разрешава да изтеглите виртуален ключ, който може да отключи вашия автомобил, да започва мотора и даже да споделяте достъпа с други водачи.



Очаквано, технологията се концентрира най-вече върху сигурността - производителят на вашия автомобил употребява съществуваща надеждна система, с цел да изпрати цифровия ключ на смарт телефона ви, който от своя страна употребява NFC протокол (протокол за връзка сред устройства отблизо разстояние), с цел да ви даде достъп до вътрешността на колата. Разбира се, няма по какъв начин просто да отключите колата си от дивана в къщи, само че това подсигурява, че и на крадците ще им се наложи да участват наоколо до колата с вашия телефон в ръка, с цел да съумеят да го създадат, в случай че изпаднете в сходна обстановка.

Компаниите сигурно ще се нуждаят от несъмнено време, с цел да вкарат тази нова функционалност, тъй че дните на физическия ключ, мотаещ се из джобовете, към момента не са отминали. За сметка на това от Car Connectivity Consortium считат, че, един път подготвена за всеобща приложимост, технологията ще бъде налична за всички. Като се има поради, че в организацията производителите на смарт телефони са показани от компании като Apple, LG и Samsung, а автомобилният отрасъл от такива като BMW, Hyundai и Volkswagen, то нейната позиция несъмнено си заслужава да се вземе поради.

Вече се приказва и за версия 2.0, която дава обещание повече оперативна съгласуемост сред колите и мобилните устройства през първото тримесечие на 2019 година

Като цяло стандартът дава обещание улеснение за всеки, който е податлив да размени нормалните си ключове с емблема на обичания футболен тим, само че също по този начин може да бъде от значително значение за колите на бъдещето и за опцията за шерване на един автомобил от разнообразни водачи – процедура, която набира все по-голяма известност на доста места по света.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР