Вече можем да спрем нежеланата хартиена реклама в пощенските си

...
Вече можем да спрем нежеланата хартиена реклама в пощенските си
Коментари Харесай

Как да спрете нежеланите брошури в пощата си

Вече можем да спрем нежеланата хартиена реклама в пощенските си кутии. Това става допустимо, посредством специфичен механизъм. Защо се подхваща такава самодейност? Само на територията на Столична община има над 670 000 семейства. Всяка година те получават приблизително по 15 кг. листовки и брошури. Така на година се разнасят над 10 000 тона нежелана поща. Това са сред 170 и 240 хиляди изсечени дървета.

Нагласите на потребителите към тази поща към този момент сa съвсем равни за и срещу, демонстрира изследване на „ Тренд”. 67% поддържат опцията за отвод, а 47 % към този момент желаят да се откажат. Останалите са срещу. Потребителите признават, че 81% от тези рекламни материали се трансформират непосредствено в боклук.

Голяма част от хартиената поща и рекламни брошури идват в кутията ни, без да сме ги поискали.

„ Не. Не, въобще не ги чета”, твърди Александър Илиев.

„ Зависи за кой магазин са. Ако ме интересува магазина - да, другояче не си струва”, съобщи жена консуматор.

„ Излишно потребление на хартия, която зависи от дърветата. Това е напълно излишно, както всички етикетчета, билетчета. Още повече със сегашната електроника, няма потребност от това”, безапелационен е Мартин Заимов, финансист.

Статистиката демонстрира, че даже тези брошури, които се четат най-после отиват в кофата.

„ Те си стоят дълго време тези неща, оставили сме един кашон долу и е цялостно непрестанно с тях”, показва Илия Петков.

„ Какво се случва? Валят се по земята като фасовете”, съобщи и Мартин Заимов.

Затова по концепция от други европейски страни в България беше основан механизъм, посредством който да понижим нежеланата поща- с безвъзмезден стикер. Първоначалната концепция е той да доближи до 25 хиляди семейства.

„ Еквивалентът на това, което е изсечено като дървета, с цел да бъдат разпратени тези брошури досега от януари месец е малко над 60 хиляди. С план бихме могли да спасим малко над 9 хиляди дървета”, твърди Георги Табаков – ръководител на Български стопански конгрес, пред Нова тв.

Инициаторите се надяват в границите на 7 години концепцията да доближи до 40% от семействата в София. Засега имат поддръжката на Столичната община. От огромните търговски вериги занапред разискват самодейността, само че част от тях към този момент вървят в същата посока.

Механизмът за надзор над хартиените реклами е напълно нов. Това, което можем да създадем е да влезем в уеб страницата https://www.stopreklama.net/, откъдето да си поръчаме стикер със същия апел.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР