Вече като че ли свикнахме със съобщенията за постоянно подобряващите

...
Вече като че ли свикнахме със съобщенията за постоянно подобряващите
Коментари Харесай

Необслужваните кредити надигнаха глава

Вече сякаш свикнахме със известията за непрекъснато подобряващите се индикатори на банковата ни система - нараснала облага, растеж на заемите и на депозитите, висока ликвидност. Данните за деветте месеца на 2022-а, които Българска народна банка разгласява в края на октомври, не са по- разнообразни. Спрямо края на юни 2022 година брутният кредитен портфейл на банковата система се усилва с 3.0 милиарда лева (3.7%) до 84.0 милиарда лева, а вземанията от кредитни институции нарастват със 199 млн. лева (2.2%) до 9.0 милиарда лева

За същия тримесечен интервал заемите за семейства означават приръст с 1.3 милиарда лева (4.2%), тези за нефинансови предприятия - с 1.2 милиарда лева (2.7%), а за други финансови предприятия - с 459 млн. лева (8.2%). Нарастват също и заемите за бранш държавно ръководство - с 68 млн. лева (7.7%). Печалбата на банковата система е 1.5 милиарда лева, или с 408 млн. лева (37.4%) повече по отношение на осъществената за деветте месеца на 2021 година И все в този дух.

Има една едвам забележима разлика (за момента никой в общественото пространство не й е обърнал внимание) и тя е, че за пръв път след интервал на година и половина непрекъснат спад, през третото тримесечие на 2022-а необслужваните заеми в банковата система са отбелязали растеж в безспорна стойност. Както Българска народна банка отбелязва: " Брутният размер на необслужваните заеми и задатъци в края на септември възлиза на 4.737 милиарда лева (при 4.710 милиарда лева в края на юни), а делът им в общата сума на брутните заеми и задатъци е 5.09% (при 5.24% в края на юни) ".

Повишаването на тези проблематични вземания с 27 млн. лв. за три месеца наподобява пренебрежимо малко, само че дано се замислим дали това не първият сигнал за началото на един отрицателен развой по утежняване на качеството на кредитните портфейли. При пандемичната рецесия и даже след началото на войната в Украйна новоотпуснатите от банките заеми растяха, а в това време от лятото на 2020-а необслужваните заеми като безспорна големина непрекъснато намаляваха. И в този момент внезапно тази позитивна наклонност се обръща.

Основни виновници за това са обществения бранш където растежа на необслужваните заеми е с над 8 млн. лв. и компаниите - с растеж от близо 18.6 млн. лв. за едно тримесечие. Домакинствата като цяло поддържат спада на проблематичните отговорности към банките, само че това е единствено за сметка на към момента положителното показване на жилищните заеми - понижение с 34.5 млн. лв., защото при потребителските също има нарастване на проблематичните вземания с над 28 млн. лв..

Ситуацията наподобява че ще продължи да се утежнява поради понижаване на поръчките към компаниите, поради несигурната икономическа обстановка и намаляващата бизнес интензивност и също по този начин заради стесняване на разполагаемия приход у популацията. И това в композиция с повишаване на лихвените нива, които първо бяха почувствани от бизнеса, а до края на годината ще бъдат отразени и в повишаването на левовите заеми за популацията. Сигнал за това идва и от междубанковия пазар.
 ЕЦБ: Ипотечните заеми в еврозоната нарастнаха доста
ЕЦБ: Ипотечните заеми в еврозоната нарастнаха доста

Това е най-голямото повишаване на лихвите по ипотеки за година

Сделките с паричен запас, които се подписват на него през последното тримесечие означиха сериозен растеж след дълготрайно време на цялостен застой (през 2021-а, като се изключи четири дни, на този пазар не е имало сделки) едвам от средата на септември 2022-а започнаха да се търгуват приблизително по двеста- двеста и петдесет милиона лв. дневно освен това с непрекъснато покачващи се лихви.

По тази причина показателя ЛЕОНИА Плюс, който отразява ценовото ниво на този пазар се увеличи от минус 0.05% при започване на септември 2022-а, до 1.34% на 4 ноември. Респективно и главния лихвен %, който Българска народна банка афишира (а не определя) за всеки следваш месец въз основата на ЛЕОНИЯ Плюс, се подвигна от 0.00% - равнище, на което стоеше от 2016-а, на 0.49% за октомври 2022-а, след което се увеличи до 0.59% за ноември и нищо чудно да доближи 1.5% за декември.

Тези лихвени придвижвания са знак за идно сензитивно повишаване на привлечения запас за банките, което мигновено ще се отрази в покачване на лихвите по левовите остарели и нови заеми за всички клиенти. А сходно развиване на събитията неизбежно ще форсира утежняването на качеството на кредитните портфейли.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР