Вече камерите ни наблюдават отвсякъде - на телефоните, на работа,

...
Вече камерите ни наблюдават отвсякъде - на телефоните, на работа,
Коментари Харесай

Камерите са навсякъде. Но създават ли те по-сигурен живот

Вече камерите ни следят отвред - на телефоните, на работа, до момента в който караме. Всяка нова технология, обвързвана с видеонаблюдението е още един тласък за държавни управления, компании и обособени персони да следят хората. Тези поданици обаче одобряват обстоятелството, че биват следени, защото по този начин се усещат в по-голяма сигурност, написа Quartz.

Това е и повода американците да бъдат следени към този момент близо век. На процедура връзките сред обществото и надзираващите органи наподобяват много по-сложни.

Данните на Британската организация за национална сигурност сочат това, че на всеки 14 души от популацията се пада по една камера. Това трансформира жителите на Острова в едни от най-наблюдаваните народи в света. Камерите за разпределени на стълбове на улични лампи, паркинг зони и входовете на метростанциите.

Полицията в Лондон споделя, че разкрива едвам едно закононарушение преглеждайки 1000 камери. Събирайки толкоз доста информация, управляващите се сблъскват с компликации да открият съответна диря или доказателство за обещано закононарушение. Целия този развой генерира големи количества информация, а част от нея нарушава персоналния живот на жителите.

По-безопасни ли са градовете с камери?

Полицейските служби, да вземем за пример, не страдат, когато изгубят опцията да следят жителите с камери. В продължение на години полицията в Обединеното кралство влива доста пари в системи за наблюдаване. След като държавното управление намалява бюджета за това, камерите на много места се изключват. Това не води до повишаване на престъпността.

Въпросите за резултатност не стопират и други градове да употребяват видеонаблюдение. Някои от тях са Чикаго и Ню Йорк. Протестът за неприкосновеността на персоналния живот в Сиатъл наложи премахването на доста камери.

А градовете в Китай одобряват наблюдението на жителите на малко по-различно равнище. Те комбинират камерите с различаване на лица и изкуствен интелект. Така надзора над жителите разрешава да се наблюдават техните нарушавания на публичните правила или законите, което е част от " системата за обществен кредитен рейтинг ". Гражданите с повече отрицателни прояви или нарушавания не могат да напущат страната.

Има и места, където видеонаблюдението се употребява за покоряване на малцинствени групи.

Ако камерите са допълнително, какво остава за дроновете?

Полицейските дронове към този момент са утвърдени за потребление в щата Северна Дакота. Тяхното преимущество е, че с изключение на да снимат, те могат да спомагат на чиновниците на реда, пренасяйки неща, които са им нужни.

Луисвил, Кентъки в Съединени американски щати е първият град получил позволение да отвърне на офанзива от изстрели с такава от самостоятелни дронове.

Тъй като съвсем всеки може да има дрон, това значи, че тези хора ще могат да следят останалите жители. Американската федерална авиационна администрация пресметна, че до 2020 година във въздуха ще има 30 000 безпилотни летателни машини, които ще са владеене на поданици на Съединени американски щати. Много от тях ще бъдат оборудвани с камери, които да снимат надолу, пазейки частните парцели на популацията.

Според Крис Андерсън, притежател на компания за произвеждане на дронове, е много страховито и притеснително човек да е непрекъснато следен.

" За страдание човек, не има пространството над главата си. Единственото, с което може да се отбрани в такава обстановка е рационалното съблюдаване на границите на персоналното пространство ", прибавя той.

След като дроновете станаха толкоз постоянно употребявани и доведоха до затварянето на летища, това принуди държавните управления да вземат ограничения. През 2016 година 24 щата в Съединени американски щати одобряват закон за дроновете и персоналния живот. Американската федерална авиационна администрация има правила, съгласно които летателните машини би трябвало да се записват. В разпоредбите се разказва кой може да оперира с дроновете, само че не се споделя нищо за наблюдението на хора.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР