Вече имаме данните за вноса на газ в ЕС за

...
Вече имаме данните за вноса на газ в ЕС за
Коментари Харесай

Експерт: Европа с справи с лютия студ без руски газ, енергийната ...

Вече имаме данните за вноса на газ в Европейски Съюз за 2023 година - общо към 316-317 милиарда куб. м. От тях съветският газ, импортиран по тръбопроводи, т.е. – от Газпром, е 27,29 милиарда куб. м, което прави към 8,5% от общия импорт на Европейски Съюз. Интересно е, че това количество е разпределено по равно сред двата маршрута, по които в този момент върви търговията сред Газпром и Европа – през „ Турски поток “ и България към Унгария, Австрия, Гърция и Румъния са минали 13,676 милиарда куб. м, а през територията на Украйна – 13,611 милиарда куб. м. Напомням, че през 2021 година вносът на съветски тръбопроводен газ в страните от Европейски Съюз възлизаше на 155 милиарда куб. м, или за 2023 година имаме съвсем шесткратно понижение.

 

Трябва да отчетем, че през 2023 година Европейски Съюз е внесъл и 17,7 милиарда куб. м полутечен газ от Русия, само че както към този момент съм писал, съветският държавен бюджет не печели съвсем нищо от този експорт, тъй като планът „ Ямал “ е освободен от налози и износни такси.

 

Ако погледнем към газовите складове в Евросъюза, виждаме, че даже и след студената десетдневка те са запълнени на 80%. А към този момент сме средата на зимата. Ясно е, че газът, нагнетен в хранилищата, ще бъде пребогат и е доста евентуално в края на отоплителния сезон тяхната запълняемост да бъде над 50 %. Тази обстановка се отразява на цените, в студените дни те освен, че не порастват, само че даже вървят надолу – през днешния ден на хъба TTF в Нидерландия котировките слязоха под 30 евро за мегаватчас.

 

Газовата рецесия в Европейски Съюз, подбудена от прекъсването на съветските доставки, може да бъде оповестена за дефинитивно завършена. Липсващата съветска суровина бе заместена основно от полутечен газ, доставян с танкери от Америка и от други производители. А вероятността е в идващите 5 години бурният градеж на износни терминали да докара до увеличение на международния потенциал за износ на полутечен газ с 200 милиарда куб. м., при изискване, че за 2022 година цялата международна търговия с полутечен газ е възлизала на 542 милиарда куб. м. А съветските доставки, отпаднали от европейския пазар след глупавото решение на Путин да ги спре, са към 125 милиарда куб. м на година, като при започване на 2025 година това число може да се усили с още 13 милиарда куб. м, защото тогава евентуално ще спре преноса на съветски газ през Украйна.

 

Краят на газовата рецесия естествено е добра вест и за България. Сега нашата страна има задоволително източници за доставяне, само че най-важното е, че цената падна внезапно – през септември 2022 година българските консуматори трябваше да заплащат на Булгаргаз по 353 лв. за мегаватчас, а през януари 2024 година – 77,60 лева, като за идващия месец ще има още малко понижение.

 

Изводът от всички тези обстоятелства и цифри е, че има живот и без съветския газ. Специалната енергийна интервенция на Путин против Европа, в това число и против България, се провали с гръм и тропот.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо сдружение
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР