Вече има убедителни доказателства, че онлайн запознанствата биха могли да

...
Вече има убедителни доказателства, че онлайн запознанствата биха могли да
Коментари Харесай

Онлайн-запознанства = по-здрави бракове

Вече има безапелационни доказателства, че онлайн запознанствата биха могли да подобрят вероятността за сантиментална съгласуемост и да създадат браковете сред двойките по-здрави

Онлайн връзките нормално основават по-силно възприятие на обвързаност (снимка: CCO Public Domain)

Онлайн-запознанствата може би водят до по-здрави и постоянни бракове, сочат нови изследвания. Хората, които се срещат посредством уеб сайтове и приложения за запознанства, са по-наясно със себе си и с полезностите на евентуалните си сътрудници. Това прави по-лесно срещането на хора, с които е налице синхрон в търсенията, желанията, разбиранията за живота. Паралелно с това виртуалното другарство премахнва редица терзания и неудобства, които са налице при срещите онлайн.

Лола е при започване на 40-те си години, когато стартира да търси потенцилаен брачен партньор онлайн. Тя е била омъжена и преди и има значително подозрения по отношение на онлайн запознанствата, споделя Уол Стрийт Джърнъл. Сайтът, който тя избира – Match.com – не й подхожда доста, само че Лола бързо схваща, че запознанствата онлайн я принуждават да бъде почтена коя е и какво желае. Това й разрешава и по-лесно да дефинира дали мъжът, с който си приказва, е подобаващ за брачен партньор.

Въпроси, които не са за първа среща

„ Изобщо не ме беше позор да задавам съвсем постоянно, преди да се срещнем персонално, въпроси като „ Какъв ангажимент търсите? ”, „ Какво се случи в предходните ви връзки? ”, „ Какво желаете да вършиме с живота си? ”, споделя Лола. Въпроси, които може да са малко интензивни за първа или даже втора среща.

Много й оказва помощ фактът, че може да зададе тези въпроси под формата на текст. „ Ако тези въпроси бяха плашещи или несъответствуващи – а за мнозина бяха тъкмо такива, за мен не е проблем ”, споделя дамата.

В последна сметка тя се среща онлайн с Уилям Вандерстранд и двамата прекарват няколко часа в диалог по телефона, преди да се срещнат персонално. „ След девет месеца той ми предложи брак ”, споделя Лола. Двамата се женят и живеят в имение в провинцията.

По-здрави бракове

Онлайн запознанствата биват подложени на критика за доста неща. Някои споделят, че това предизвиква метода „ пазар на месо ” към романтиката, че предлага прекомерно огромен избор – и прекомерно огромно прелъщение, което ни кара непрекъснато да търсим нещо по-добро. Други го виждат като средство за срещи за краткосрочни занимания. Но към този момент има доказателства, че онлайн запознанствата биха могли да подобрят вероятността за сантиментална съгласуемост и да създадат браковете по-здрави.

Изследователи от Чикагския университет наскоро откриха, че повече от една трета от браковете в Съединени американски щати – в интервала сред 2005 година и 2012 година – са почнали онлайн, както и че онлайн двойките имат по-дълги, по-щастливи бракове. Проучването измежду повече от 19 000 участници, оповестено през 2013 година в „ Proceedings of the National Academy of Sciences ”, открива, че „ качеството на връзките ” на сътрудниците, които се срещат онлайн, може да бъде по-добро – и процентът на раздели и разводи е по-нисък, в сравнение с при сътрудниците, които са срещнали офлайн.

Онлайн запознанствата постоянно прерастват в трайни, хармонични връзки (снимка: CCO Public Domain)

Всъщност, делът на разделилите се двойки измежду интервюираните, които са срещнали брачна половинка си онлайн, е бил с 25% по-нисък, в сравнение с при тези, които са се срещали офлайн. Изследователите допускат, че по-големият брой от евентуални сътрудници може да даде на потребителите повече благоприятни условия и да им разреши да бъдат по-избирателни.

Предпоставка да се разкрием

Учените са открили още, че по-анонимните онлайн връзки основават по-голяма причина човек да се разкрие по-пълноценно. Създава се и по-силно възприятие на обвързаност. Това слага основата на по-трайни връзки.

Доклад от 2011 година, оповестен в сп. Communication Research, също стигна до сходно умозаключение. В изследване измежду 85 участници, извършено от откриватели от Университета Корнел, доброволците са разграничени на три групи: едните поддържат връзка лице в лице, вторите – онлайн посредством уеб камера, а третите – единствено посредством текст. Изследователите откриват, че двойките, общували единствено с текст, са имали повече изказвания за обвързаност от която и да е от другите групи и им е по-удобно да споделят интимна информация.

„ Хората поеха по пътя към изолацията сега, в който се появи Sony Walkman ”, споделя Ерик Ресник, публицист от Орландо, Флорида, който се е срещнал със брачната половинка си онлайн. „ Ние се крием в телефоните си. Уебсайтовете и приложенията за запознанства ни разрешават да се докоснем едни до други по метод, по който да не ни е неловко ”.

Освен това уеб страниците за запознанства оказват помощ на хората да се разкрият. „ Повечето хора, участващи в приложения за запознанства, са по-склонни да разискват аргументите, заради които последните им връзки са се провалили, без даже да осъзнават това ”, споделя Ресник. „ Това дава на сътрудниците късмет да надникнат в действителните умозаключения на евентуалните си сътрудници, а освен да узнаят обичаната им храна или последната книга, която са прочели ”.

Преосмисляне на полезностите

Психолозите споделят още, че хората, които се срещат онлайн, е по-вероятно да са съвместими точно заради обстоятелството, че си пасват с сътрудници, които другояче биха могли да подценен в действителното другарство.

Ерик, 45-годишен графичен дизайнер от Балтимор, който се среща със брачната половинка си преди пет години в уеб страницата за запознанства Plenty of Fish, споделя, че преди уеб-запознанствата постоянно е избирал партньорката си въз основа на външен тип.

„ Смятах, че в случай че привличането е задоволително мощно, всевъзможни проблеми, които бихме могли да срещнем, могат да бъдат преодолени ”, споделя той. „ Тези връзки постоянно се проваляха. Онлайн запознанствата ме принудиха да прегледам и напиша своите полезности, а това, от своя страна, разрешава и на мен да се вгледам и да съм по-наясно с полезностите на другите ”. Ерик и брачната половинка му, съгласно него, „ имат единодушие за съвсем всичко ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР