Вече има случаи на украинци, които избират да си купят

...
Вече има случаи на украинци, които избират да си купят
Коментари Харесай

Как войната в Украйна влияе на цените на наеми и имоти по Южното Черноморие?

Вече има случаи на украинци, които избират да си купят жилища в Бургас. Малцина са, защото болшинството от тях избират да наемат жилища. Много постоянно те са готови и вършат солидно предплащане на парцелите. Вероятно това стана причина за покачването на цените на наемите с близо 50% в границите на последните 6-7 месеца от началото на годината. Това разяснява в студиото на Дарик Югоизток сътрудникът на недвижими парцели и притежател на „ Имоткомерс – Бургас “, Калоян Недев.

Според него, бежанската вълна около военната конюнктура в Украйна се отразява отрицателно на българския пазар. „ Плащат много по-високи наеми, защото очевидно измежду тях има хора, които са надалеч по-платежоспособни “, изясни той и добави, че затова притежателите стартират да предоговарят цените с наемателите си.

Купуваме повече, в сравнение с продаваме

Калоян Недев загатна, че пониженото предложение е почнало предходната година. „ Голяма част от парцелите, които бяха приключени, се изкупиха, а други стопираха да излизат на пазара. Събитията от февруари 2022 повлияха на този развой, “ съобщи той.

Положението на българския пазар е неразбираемо. „ Трудно би могло да се каже кое изпреварва – търсенето или предлагането, защото има ужасно доста стартирани здания, които към момента се строят. Тези покупко-продажби не се регистрират по никакъв метод и след две или три години могат да бъдат маркирани като пик в продажбата на парцели, а това не е справедлива статистика “, разясни Недев.

„ Покачване на цените има, само че да забележим дали някой ще продължи да го заплаща “

Калоян Недев приказва и за покачването в цените. Според него, има опция хората да спрат да купуват, само че това няма наложително да докара до спад на пазара: „ Въпросът е дали ще има обекти, които хората да купуват, тъй като с цел да имаш избор и да платиш една по-висока цена, би трябвало да избереш сред дадени обекти. “ В противоположен случай купувачите нямат избор при покупка, приключи той.

„ Цените на парцелите означават скок с към 20% “ разяснява Калоян Недев по отношение на това по какъв начин коронавирусната пандемия се е отразила на пазара на парцели. Въпреки това, хората избират да платят повече за ново строителство.

За българския жилищен пазар и за функционалността на сътрудниците на недвижими парцели, чуйте повече в звуковия файл от диалога на Калоян Недев с Никола Попов:

Автор на публикацията: Никола Попов

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР