Вече има повече подробности за това как е бил взет

...
Вече има повече подробности за това как е бил взет
Коментари Харесай

Проф. Владимир Чуков: Сомалийските пирати са част от мрежата на хутите

Вече има повече детайлности за това по какъв начин е бил взет на абордаж българският транспортен съд „ Руне ”. Това изясни в студиото на „ Здравей, България ” арабистът проф. Владимир Чуков.

По думите му корабът е бил е помолен да си пусне идентифициращото устройство, само че той е отказал.

„ Лодките, които го нападнаха, ги носи един ирански риболовен транспортен съд. Той ги е помолил да кажат кои са, нашите са отказали, тогава те са изстреляли един дрон, който е паднал на 50 м, а може и нещо друго да е станало, тъй че в действителност морякът ни да е бил ударен от дрона, както писаха хутите. След като са отказали да се разпознават, те са ги атакували ”, изясни проф. Чуков. Той обаче изясни, че нашият транспортен съд е работил по този начин по някакви съображения.

„ Сомалийските пирати са част от мрежата на хутите. Това, което излезе през вчерашния ден, е, че една от съставните елементи на пазараните, които са корпус на революционната войска на Иран – басиджите, вършат лична военноморска единици, която ще бъде настояща чак до Танзания. Официално Иран споделят, че нямат нищо общо. Но нормално информацията, която се дава за корабите е, че това са ирански кораби, които плуват в тази част ”, изясни проф. Чуков.

„ Нашият транспортен съд беше покорен в Арабско море. Хутите нямат достъп до тази част на морето. Но иранците вървят и споделят: „ Я кажи ти кой си ”. В момента, в който не се идентифицираш, те те одобряват за зложелател ”, изясни Чуков.

„ Преди може би седмица излезе документ от съвещание на йеменската военноморска единица. Очевидно регистрират, че стрелбата с ракети е цялостен неуспех. С дроновете е 50 на 50. В момента считат да основат някаква единица, която да специализира в лодки бомби. Обикновено на борда на този риболовен транспортен съд има няколко лодки, които слизат в морето, когато решат, че задачата би трябвало да бъде атакувана ”, изясни той.

Освен това по думите му Арабско море се е считало за безвредно до момента. От през вчерашния ден обаче застраховките са поскъпнали - от 0,07 % от цената на кораба и стоката внезапно са станали 0,5%.

По думите му хутите управляват към 40% от йеменското крайбрежие. Там рискът е голям.

В региона, в който е покорен „ Руен ”, застраховките са по-ниски.

Според проф. Чуков в цялата обстановка има доста политика, а задачата била да скочи цената на петрола.

„ От през вчерашния ден нефтът е скочил с 1 $ ”, сподели проф. Чуков.

Относно ориста на нашите сънародници, той изясни, че страните, чиито жители са на борда, ще се схванат, коя да поеме самодейността за договарянията, коя да търси контактите с похитителите.

„ В „ Galaxy ” няма по какъв начин водещата страна да не е Япония. За „ Руен ” не мога да кажа коя е, няма и да го кажат ”, съобщи проф. Чуков. Имало протокол, по който се работи и той няма да бъде изнесен пред медиите.

Близките на нашите моряци също нямали информация.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР