Вече има отказали се служители на детски градини в София,

...
Вече има отказали се служители на детски градини в София,
Коментари Харесай

Чобанов: При нужда ще подпомагаме градините за тестването на персонала

Вече има отказали се чиновници на детски градини в София, поради това, че те би трябвало да отворят порти на 26 май. Това стана ясно от думите на зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред Българска национална телевизия. Той действително отхвърли да отговори на въпроса има ли такива - като изясни, че това е обикновено, поради по-високата възраст на личния състав.
След среща с шефовете на градините и яслите в София е станало ясно, че стартира тестването за ковид на личния състав в детските заведения.
В някои градини има към този момент цялостно тестване на личния състав.  Има градини, които могат финансово да поемат процеса, има такива, които не могат. Където се постанова ще ги подкрепим, и страната ще поеме част от тестванията. Ние ще подкрепим финансово всички, в потребност. От страната имаме увещание, че ще оказват помощ, с цел да имаме оптимално тестване, засилен филтър на входа, изясни той.
Очакванията на столичната община са, че 2/3 от родителите ще пуснат децата си, като една част от тях ще изчакат да видят по какъв начин ще се развие обстановката след 26 май.
Ще има редукция на групите, която се постанова от ковид. Няма по какъв начин в София да се разделят децата без ясна обща картина – тук близо 44 000 деца са в детски заведения, сподели Чобанов и добави: " Призоваваме родителите да обмислят добре обстановката ".
Има засилен филтър на входа, който е се провежда от шефа и медицинския личен състав, с цел да са единствено здрави деца в групите, изясни Чобанов.
Четири пъти дневно ще се дезинфекцират всички повърхности в постройките. Веднъж на ден площадките за игра. Ще има повече занимания навън, с цел да се понижи риска. Ще има и заявления за родителите за споделена отговорност, тъй че родителите ще могат да ги попълнят авансово, добави той.
Декларациите са неизбежни, сподели той и добави: " тъй като обстановката е комплицирана, отговорността – споделена. За детската градина може да чакаме стерилизация и ще се направи всичко допустимо, само че отговорността е обща "
Детските градини през лятото – ще се работят напълно при естествен режим -  с естествените групи. Няма да се минава на сборни групи, акцентира Чобанов.
Няма да се трансформират критериите за точковата система за кандидатстване на децата в детските градини макар че поради ковид доста родители са останали без работа и от това губят точки децата им. Стана още ясно от думите на Чобанов. " Точковата система не може да бъде променяна на крайник. Това ще стане по-късно. Обмисляме промени. За идващите класирания обаче това е точковата система за тази акция. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР