Вече има обвинен за жестоката катастрофа с румънския автобус, при

...
Вече има обвинен за жестоката катастрофа с румънския автобус, при
Коментари Харесай

Има обвинен за катастрофата с румънския автобус - единият шофьор е карал с превишена скорост

Вече има упрекнат за жестоката злополука с румънския рейс, при която починаха четирима души. Това е единият от водачите. Според обвиняването, той е карал с превишена скорост.

Шофьорът на румънския рейс е упрекнат за причиняване на гибел по несъобразителност поради шофиране с несъобразена скорост и неспазване на закона за придвижване по пътищата. Той е турски жител и е арестуван за 72 часа.

" Предвид това, че е непознат жител, на страна отвън Европейския съюз и съществува заплаха да се укрие и да не може да бъде обезпечен за процеса, както и тежкият резултат от закононарушението, ще желаяме от съда да му бъде наложена мярка " задържане под стража ". Такова искане е направено и ще бъде импортирано в съда на следващия ден сутринта ", съобщи Илиян Благоев, наблюдаващ прокурор.

Вторият водач е освободен след разпит в полицията. Не е арестуван и водачът на колата, която е била спряна на пътя и в която в началото се блъска рейсът. На мястото на злополуката е открита единствено част от тахографа. На нея обаче липса информация за скоростта, с която се е движил рейсът. Не са открити нарушавания, свързани с документите и лиценза на компанията транспортьор.

" Превозвачът е лицензиран, рейсът е вписан в лиценза на превозвача. По информация на румънската страна нямаме терзания по отношение на редовността на превозвача ", добави Николай Найденов, длъжностен заместник-министър на превоза.

На този стадий по делото не се изследва дали пътната настилка е съдействала за злополуката.

" За аргументите за злополуката е прекомерно рано да се дават изказвания. Назначени са голям брой експертизи във връзка със събраните доказателства ", добави Бранимира Вергова, следовател от Национална следствена служба.

Според специалисти от Държавната организация " Безопасност на придвижването по пътищата " на мястото на злополуката са открити съществени нередности като изчезнала маркировка и знаци, които да указват, че там се прави ремонт, както и голям брой дървета и шубраци, които пречат на видимостта. Шофьори разясняват, че пътят е извънредно рисков.

" Тези произшествия, които стават последно време, стават тъкмо поради това. В последните 2-3 седмици има 5-6 произшествия с тежко ранени и починали ", разяснява водач на рейс.

" Пътят е под всякаква рецензия, няма маркировка, няма знаци. Носещият филм на асфалта също е изхабен, пързаля се ужасно доста. Това е натоварен път, интернационален път е, огромен трафик, просто има възприятие за
безотговорност у задграничните водачи е много огромно ", сподели още Красимир Йорданов, автоинструктор.

От АПИ обявиха, че по пътя се прави преасфалтиране на най-компрометираните сектори, което би трябвало да завърши до края на август, след което ще бъде сложена и маркировка.

Репортер: Мирела Дончева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР