„Вече има доста примера с няколко централи, за които се

...
„Вече има доста примера с няколко централи, за които се
Коментари Харесай

Грийнпийс: ТЕЦ-ове се опитват да заменят въглищата с отпадъци, може да е опасно

„ Вече има много образеца с няколко централи, за които се счита, че са свързани една с друга, за изявени стремежи, а дори към този момент и получени позволения, да стартира изгаряне на боклуци в техните съоръжения.

Те се пробват да заменят главното си гориво, което е въглища, с боклуци, тъй като потреблението на въглищата става все по-скъпо”. Това съобщи в предаването „ Здравей, България” Меглена Антонова от „ Грийнпийс”- България.

Тя разяснява задимяването в Гълъбово в събота. „ Твърдят, че е имало спешна обстановка, само че за нас това не е възможно за обикновено опериране на централата.

Не е единствения случай, за който знаем. За нас това демонстрира, че централата не е в положително техническо състояние”, разяснява Антонова.

Що се отнася до вноса на боклуци от чужбина, които да бъдат горени в наши ТЕЦ-ове, Меглена Антонова изясни, че законно това се случва в Топлоелектрическа централа Бобов дол, които са получили публично позволение от Изпълнителната организация по околна среда.

„ Имаме информация обаче за няколко централи – като „ Брикел”, като в Перник, че им се е разрешавало пробно изгаряне на тези отпадъци”, съобщи Антонова.

„ Наскоро в обществените медии излезе информация за едно съглашение сред Община Гълъбово и „ Брикел”, за което се твърди, че централата планува да гори до 500 000 тона боклуци годишно, което, съгласно нас, изисква някакъв тип оценка върху околната среда, тъй като това количество е доста огромно.

За страдание на този стадий районната ревизия твърди, че няма потребност, тъй като в формалните документи, които те са подали, не попадат такива количества отпадъци”.

Според екозащитниците тези централи са остарели и не са планувани за горене на боклуци.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР