Вече има четири повдигнати обвинения срещу България от страна на

...
Вече има четири повдигнати обвинения срещу България от страна на
Коментари Харесай

УЕФА вече повдигна четири обвинения срещу нас

Вече има четири повдигнати обвинявания против България от страна на УЕФА поради скандалния мач с Англия, потвърдиха от европейската футболна асоциация. Очаквано едното обвиняване е за расистко държание под формата на песни и нацистки поздрави. Останалите са за хвърлени предмети, за спиране на британския химн, както и чисто техническо нарушаване - проявление на повторения от екрана на стадиона.

Според дисциплинарния правилник това ще донесе обща санкция за малко повече от 50 000 евро и един мач на националния отбор при закрити врата. Но британски медии, позоваващи се на източници от УЕФА, настояват, че санкцията единствено за расистките подвиквания ще е 100 000 евро, а наказването за БФС ще бъде прегледано настрана и може да е изхвърляне от европейските квалификации, от които за нашите остава дуелът с Чехия на 17 ноември.

Обвинения има и за англичаните - че гостуващите фенове са освиркали осъществяването на химна на България, а също по този начин и поради незадоволителния брой осигурени стюарди, които да пътуват с английската агитка до София.

Тепърва ще бъде оповестено по кое време ще е съвещанието, на което Дисциплинарната комисия по нравственос и надзор на УЕФА ще се събере да разисква случаите и да разгласи наказванията. Британски политици, измежду които и министър председателят Борис Джонсън, към този момент оповестиха, че ще упорстват пред УЕФА за оптимално сурова глоба за България. Междувременно комисията наказа " Лацио " с отчасти затворени трибуни при последващо домакинство в евротурнирите поради расистки прояви на почитателите си в дуела от Лига Европа против " Рен ".

Президентът на ФИФА Джани Инфантино пък даже заприказва за въвеждане на доживотни санкции при прояви на расизъм по стадионите. Той бе предизвикан точно от случилото се в София.

" Толкова доста пъти сме казвали, че няма място за расизъм във футбола, само че все пак продължаваме да се сблъскваме с този проблем в нашия спорт, както и в обществото. Ще се нуждаем от поддръжката на обществените управляващи, с цел да ни оказват помощ да идентифицираме и да накажем отговорните. Трябва обаче да мислим по-дълбоко върху това по какъв начин да решим нещата - заяви Инфантино. - Когато предложихме процедурата в три стъпки (б.р. - за овакантяване на мач при расистки обиди) през 2009 година, когато аз бях в УЕФА, и когато няколко години по-късно направихме регулациите още по-строги, не сме си представяли, че толкоз скоро ще би трябвало да още веднъж да мислим по какъв начин да се оправим с тази противна болест, която, наподобява, става все по-лоша в някои елементи на света. Призовавам футболните ръководещи органи да се причислят към нас и дружно да мислим за нови, по-силни и по-ефективни способи за изкоряване на расизма във футбола. Като начало предлагам всички организации да внесат в правилниците си доживотни забрани за тези, които са отговорни за расистко държание на футболен мач. ФИФА може да ускори сходни санкции на международно равнище ", съобщи Инфантино.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР