Вече и децата знаят, че по време на пандемия трябва

...
Вече и децата знаят, че по време на пандемия трябва
Коментари Харесай

Пет съвета, с които да останем здрави по време на епидемията

Вече и децата знаят, че по време на пандемия би трябвало да съблюдаваме добра персонална хигиена и обществена отдалеченост. Но и дългото стоене у дома може да се отрази зле на организма ни. Затова е значимо да съблюдаваме следните пет съвета:

1. Хранете се добре
Особено във времена на нараснала заплаха от болест здравословното хранене е извънредно значимо. Плодове, зеленчуци и пълнозърнест самун постоянно са за препоръчване: те обезпечават значими хранителни детайли за мозъка ни и се отличават с по-бавно обособяване на сила, което е добре за душeвността. Важно е храните да съдържат витамините A, B, C, D и E, а също по този начин разнообразни минерали като желязо и цинк. За мозъчната активност и за така наречен хормони на щастието серотонин и допамин са доста потребни спанакът, броколито, бобът, бананите, яйцата, аленото цвекло, рибата. Специалистите предлагат също потреблението на кисело мляко, кефир и кисело зеле поради съдържащите се в тях ферменти. СЗО напомня да не се опитваме да се оправим с проблемите си, употребявайки никотин и алкохол.
закуска

2. Наспивайте се
Сънят е извънредно значим за организма, тъй като по време на сън се клетките се възобновяват и се пречистваме от токсините. Освен това до момента в който спим, мозъкът преработва събраната информация и подрежда спомените ни. Недостигът на сън вреди на душeвността, само че може да докара и до утежняване на заболявания като диабет или сърдечно-съдови болести. На възрастните хора са им нужни сред 6 и 9 часа сън в денонощието, като е добре да се открият твърди часове за лягане и ставане - това укрепва чувството за нормалност. Ако не можете да заспите, тъй като от вътрешната страна Ви човъркат някакви паники - намалете потреблението на вести преди лягане. И стойте по-малко пред екраните, тъй като тяхната светлина може да навреди на съня ви.
благополучие

3. Спортувайте
Спортът основава в организма чувство за благополучие, оказва помощ за положителния сън, за паметта и за умствената активност. В момента отборните спортове остават на назад във времето, само че всеки може да спортува самостоятелно. СЗО и редица експерти предлагат оживление от към 30 минути на ден. Много инструктори по фитнес, йога, пилатес и така нататък оферират онлайн-курсове даже гратис, така че имате потребност само от спортна постеля и хавлиена забрадка на пода. В обществените мрежи се появиха разнообразни видеа с истински спортни хрумвания по време на карантина. На едно от тях се вижда по какъв начин един човек употребява 7-метровия си балкон, с цел да пробяга цял… маратон. Всеки може да тича на място в дома си, да тренира нагоре-надолу по стълбите или да се боксира против фиктивен съперник, да прави лицеви опори и коремни преси. А една къса разходка измежду природата постоянно се отразява чудесно на психическото и физическото здраве. И едно предизвестие: не спортувайте, в случай че имате признаци на грип или се чувствате изтощени!
спорт

4. Поддържайте контакти с приятелите
Днес имаме потребност от приятелите даже повече, в сравнение с нормално. Доказано е, че човешките връзки са доста значими за здравето. В момента не трябва да излизаме с другари или да ги каним на вечеря у дома, само че можем да се "виждаме " с тях посредством някое от видео приложенията на компютрите и телефоните. Можем да ги събираме на "виртуална вечеря ", да честваме дружно, да пием чаша вино "през екрана " или да ги вършим очевидци на своите занимания - да вземем за пример, в случай че рисуваме или създаваме керамика.

5. Заложете на занимания, които Ви работят успокояващо
В момента като че ли целият свят се тресе от новините към ковид. Но насилствената обществена изолираност основава условия и за цялостно изключване от новинарския поток. Използвайте времето си за всички това, което нормално оставяте настрани поради напрежението: градинарство, готвене, шиене, плетки, изобразяване, занаяти, игри, пъзели и пасианси, слушане на музика, четене на книги. Нали и Вие имате една купчина непрочетени книги, които тежат на съвестта Ви? Сега е моментът! И запомнете рекомендацията на СЗО: „ Залагайте на тези свои умения, които сте изпитали в предишното – и които са Ви помагали да преодолеете предходни провокации! “
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР