Вече е ясно кой е изгоненият от Кремъл дипломат от

...
Вече е ясно кой е изгоненият от Кремъл дипломат от
Коментари Харесай

Стана ясно кой е изгоненият от Русия български дипломат

Вече е ясно кой е изгоненият от Кремъл посланик от посолството ни в Москва. Той се казва Георги Пройнов и е консултант в работа „ Търговско-икономически връзки “, осведомят от Нова телевизия.

Припомняме, че посланикът ни в Русия Атанас Кръстин беше извикан в Министерството на външните работи в Москва, където му бе връчена нота, с която Руската федерация афишира за личност нон грата български посланик от посолството ни в Москва. Според напътствията българинът трябваше да напусне страната в период от 24 часа. Българският посланик е с сан, равносилен на ранга на съветския посланик в София, който бе разгласен за личност нон грата в края на октомври 2019 година

„ Тази нощ той е напуснал територията на Русия, имаме контакт с него. Семейството му в границите на идващите десетина дни също ще се прибере ”, изясни по-рано министърът на защитата Красимир Каракачанов във връзка експулсирането на българския посланик.

„ Смятам, че с Русия би трябвало да държим положителни връзки, да не даваме мотиви за спорове. Но връзките ни би трябвало да бъдат на кардинална основа като равнопоставени, взаимноуважаващи се страни. А не да бъдем третирани като дребните неблагодарни деца на Балканите ”, сподели още министър Каракачанов. 

Междувременно министър-председателят Бойко Борисов се срещна с посланика на Руската федерация у нас Анатолий Макаров, оповестиха от пресслужбата на кабинета. Двамата разискали двустранните връзки. Било е изразено единодушие, че не съществуват предпоставки, които да попречват тяхното развиване в прагматичен и доброжелателен дух и отсега нататък, оповестяват от държавния пресцентър.
Премиерът Борисов е изтъкнал интереса на България да води равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически разговор с Руската федерация, при който страната ни се управлява от националните си ползи и се придържа към общите европейски и евроатлантически политики.
Според Борисов, както България, по този начин и Русия са заинтригувани да си сътрудничат в редица сфери като стопанска система, енергетика, туризъм, превоз, обучение, просвета и просвета, обществена политика, написа в известието.

Освен дипломатическия скандал с гоненето на дипломати на взаимен принцип, напрежението сред България и Русия набъбна в допълнение откакто преди два дни Путин разгласи, че България съзнателно бавела построяването на " Турски поток ". Борисов задочно отговори, че очевидно не рапортуват правилно на съветския президент какво се случва с плана по наша линия, който в действителност " се построява с оптималната скорост. "

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР