Вече е ясно какво точно представлява природното бедствие, което стана

...
Вече е ясно какво точно представлява природното бедствие, което стана
Коментари Харесай

Вулканът Анак Кракатау е изгубил почти две трети от височината си

Вече е ясно какво тъкмо съставлява естественото злополучие, което стана факт предходната събота (22 декември) в Индонезия. Припомняме, че тогава съвсем по едно и също време се получи подводно сриване на вулкана Анак Кракатау, който за похлупак и изригна, а това докара до цунами, което взе стотици жертви.
Учени са изследвали сателитни фотоси на вулкана, с цел да изчислят количеството на скали и прахуляк, които са били разпръснати в морето и по него да оценят вредите. Заключенията са, че вулканът е изгубил повече от две трети от височината и размера си, написа BBC.
Смята се, че множеството от изчезналата маса е паднала в морето. Това сигурно изяснява появяването на вълните с височина 5 метра, които заляха околните крайбрежия на Джава и Суматра.
Преди естествения прелом, вулканът е бил висок 340 метра, а в този момент е единствено 110 метра. Между 150 и 170 милиона кубически метра материал са се срутили във водата. Не е ясно каква част от тях са изчезнали на 22-ри декември и каква в идващите дни - оценка за това ще би трябвало да се направи на място, когато вулканът се успокои, написа БГНЕС.
Анак Кракатау се образува през 1927 година. Тогава, на 300 метра под морската повърхнина, на мястото на изригналия през 1883 година вулкан Кракатау, има ново изригване и над морето се появява дребен вулканичен конус. Следват нови изригвания и те усилват площта му. Образува се дребен остров, наименуван Анак Кракатау – Детето на Кракатау. От тази година до момента Анак Кракатау растеше с няколко метра всяка година.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР