Вече е ясно, че тази учебна година ще приключи дистанционно.

...
Вече е ясно, че тази учебна година ще приключи дистанционно.
Коментари Харесай

МОН разписа правила за дистанционно приключване на учебната година


Вече е ясно, че тази образователна година ще завърши отдалечено. МОН е създало на разнообразни нива сюжети за привършване на образователната година и за това по какъв начин да се образуват оценките на обособените възпитаници, както и по какъв начин да се провежда провеждането на външните оценения и държавните зрелостни изпити. Това излиза наяве от отговор на просветния министър Красимир Вълчев на депутатски въпрос, обвързван с края на образователната година у нас. Той осведоми, че Наредба за изменение и допълнение на Наредба номер 11, която е за оценяване на резултатите от образованието на учениците, нормативно ще уреди намаляването по изключение на минималния наложителен брой настоящи изпитвания за втория период на актуалната образователна година и образуването на срочна оценка, като се вземат поради и настоящите оценки, сложени в процеса на образованието от разстояние в електронна среда.

От МОН към този момент предложиха да не се състоят изпити от националните външни оценения в края на четвърти и на десети клас, само че за окончателното решение се изисква законодателна смяна. Планира се степента на реализиране на резултатите от образованието в края на началния и на първия гимназиален стадий да се мери при започване на идната образователна година - надлежно при започване на пети и на 11-и клас, с извадка от възпитаници.

С допълнения в Наредба номер 10, която е за организацията на дейностите в учебното обучение, ще бъдат нормативно регламентирани, по изключение единствено за тази образователна година, промени в реда и изискванията за приемането на възпитаници.

В математическите гимназии учениците ще се одобряват в пети клас въз основа на по-високия резултат от регионалния кръг на олимпиадата по математика или от надпреварата " Математика за всеки " - композиция от плануваните за тази година в календара на МОН надпревари.

В обединените учебни заведения, които са нов тип учебни заведения, учениците ще се одобряват в 11-и клас въз основа на оценките им от удостоверението за приключен първи гимназиален стадий.

През тази образователна година присъствено в учебните заведения, и при прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения, ще се състоят единствено държавните зрелостни изпити в 12-и клас /в интервала 1-4 юни/, държавните зрелостни изпити по доктрина на специалността и специалността /на 5 юни/, и изпитите от националното външно оценяване по български език и литература в края на седми клас /на 15 и на 17 юни/.

Това са изпитите, които са свързани с продължение на образованието на учениците, осведоми министър Вълчев. Той добавя, че присъствени ще са и изпитите за инспекция на качествата /за профили и специалности в изкуствата и спорта за банкет на учениците в осми и в 11-и клас/.

Също присъствени ще са и изпитите за смяна на годишната и на окончателната оценка, изпитите за срочна или годишна оценка на учениците, които са в независима или в задочна форма на образование, както и вътрешните учебни изпити в профилираните учебни заведения, а и някои практики в професионалните гимназии.

Normal021falsefalsefalseBGX-NONEX-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name: " Нормална таблица " ; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent: " " ; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family: " Calibri ", " sans-serif " ; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family: " Times New Roman " ; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;}
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР