Вече е възможна градска мобилност с чисто електрическо задвижване и в типичния

...
Вече е възможна градска мобилност с
чисто електрическо задвижване и в
типичния
Коментари Харесай

Всичко за ... Новото изцяло електрическо MINI Cooper SE

Вече е допустима градска подвижност с чисто електрическо задвижване и в типичния за MINI жанр. Това става възможно благодарение на новото MINI Cooper SE (среден разход на гориво: 0,0 л/ 100 км; междинен разход на електрическа енергия: 15,0 – 13,2 кВтч/100 км; СО2 емисии (комбинирани): 0 г/км). То комбинира устойчивата подвижност с присъщата за MINI наслада от шофирането, изразителния дизайн и премиум качеството. Така първият сериен модел с чисто електрическо задвижване на британската марка обезпечава чисто MINI чувство при шофиране с нулеви местни излъчвания.

Спонтанното разрастване на мощността на електромотора със 135 кВт/184 к.с., типичното за марката предно задвижване и иновативната система за надзор на стабилността с високотехнологичен контрол на сцеплението обезпечават на новото MINI Cooper SE изключително интензивно изживяване от неподражаемата, позната като Go-kart чувство пъргавост. Специфичната за модела литиево-йонна батерия обезпечава пробег от 235 до 270 км. Високоволтовата батерия е монтирана ниско в дъното на автомобила, в резултат на което няма никакво понижаване на вместимостта на багажника в съпоставяне с MINI 3 порти с стандартно задвижване.

С новото MINI Cooper SE английската марка за пореден път дава новаторски импулси на градската подвижност. Преди 60 години революционният градивен принцип на classic Mini обезпечава основите за предлагането на оптимално просторен интериор върху минимална повърхност. С модерната нова интерпретация на концепцията за креативно оползотворяване на пространството и уникалната наслада от шофирането въведеното на пазара през 2001 година MINI се превръща в оригиналът в премиум сегмента на дребните коли. Сега новото MINI Cooper SE, като първият премиум дребен автомобил с чисто електрическо задвижване, проправя пътя към устойчивото и в същото време много прочувствено преживяване при шофиране в града.

Новото MINI Cooper SE: Преглед на акцентите

• Първото MINI и първият дребен автомобил в премиум сегмента с чисто електрическо задвижване.
• Електромотор със 135 кВт/184 к.с. и 270 Нм.
• Специфична за модела литиево-йонна батерия обезпечава пробег от 235 до 270 км – без понижаване на вместимостта на багажника.
• Зареждане от домашен контакт, Wallbox или публични зарядни станции, възможно е бързо зареждане с прав ток с до 50 кВт.
• Изключителна пъргавост благодарение на спонтанното разрастване на мощността, ниския център на тежестта на автомобила, предното задвижване и технологията ARB технология (actuator contiguous wheel slip limitation) за контрол на сцеплението.
• Ускорение от 0 до 60 км/ч за 3,9 сек и от 0 до 100 км/ч за 7,3 сек.
• Характерен дизайн на MINI 3 порти със специфични за модела акценти.
• Специфични за модела знаци и елементи за ръководство в интериора.
• Конфигурируема на две степени рекуперация за самостоятелно One-Pedal усещане.
• Серийно съоръжение, включващо LED фарове, двузонова автоматична климатична апаратура, отопление с топлинна помпа, стационарно отопление, електрическа паркинг спирачка и Connected Navigation.

Автомобилна идея: едно истинско MINI

С новото MINI Cooper SE електрическата мобилност в градска среда за пръв път се комбинира с типичните за марката качества на оригинала в премиум сегмента на дребните коли. Първият модел на британската марка с чисто електрическо задвижване като цяло е едно същинско MINI. Автомобилната му идея е базирана върху MINI 3 порти. Размерите, дизайнът, предлагането на място и атмосферата в интериора на новото MINI Cooper SE са ясно ориентирани към модела с конвенционално задвижване, при чиито разработка е било взето под внимание разширението на гамата от модели с вид с чисто електрическо задвижване. Новото MINI Cooper SE ще се създава в родината на марката, в завода на MINI в Оксфорд, на същата поточна линия като моделите с конвенционално задвижване. Неговата задвижваща технология идва от центровете за компетентност за електрическа мобилност на BMW Group в Динголфинг и Ландсхут. Вместо бензиново и дизелово задвижване под предния похлупак на новото MINI Cooper SE е монтиран електромотор. Компактният агрегат с интегрирана мощна управляваща електроника и трансмисия е инсталиран в предната част върху солидна тръбна структура. Специфичната за модела литиево-йонна батерия се състои от литиево-йонни кафези, разграничени на 12 модула. Те оформят Т-образната форма на батерията, която е позициониран в дъното на автомобила и има брутен потенциал от 32,6 кВтч.

Електромоторът е освен по-малък, само че и значително по-лек от задвижването с двигател с вътрешно горене – и по този начин способства за изключително хармонично систематизиране на теглото между осите на новото MINI Cooper SE. То, както и ниският център на тежестта на автомобила, способства за пъргавата и винаги уверена, даже и при бързо шофиране по завои, както и лека управляемост на варианта с електрическо задвижване. Новото MINI Cooper SE се отличава с решително и сигурно държание на пътя, което се дължи най-вече на разположението на високоволтовата батерия. Тя е монтирана ниско в дъното на автомобила между предните и под задните седалки. Благодарение на тази конструкция вместимостта на багажника по никакъв начин не е понижена в съпоставяне с моделите с стандартно задвижване. Вместимостта на багажника – също като при MINI 3 порти с мотор с вътрешно горене – е 211 литра и се усилва до 731 литра при прегъване на облегалките на задните седалки. Единствената осезаема разлика: с цел да се обезпечи достатъчен клиренс под разположената в дъното на автомобила батерия, каросерията на новото MINI Cooper SE е ситуирана по-високо с 18 мм спрямо модела с конвенционално задвижване. Всички компоненти на електрическото задвижване са предпазени със характерна за модела структурни ограничения и при случай се изключват мигновено. Концепцията за сигурност на новото MINI Cooper SE дава отговор на високите стандарти на BMW Group, които са много по-високи от законовите изисквания. Мощната управляваща електроника е предпазена от подсилената основа на бронята и от рамата на двигателя, а високоволтовата батерия е предпазена с солидна плоча на дъното. Със собственото си тегло по DIN от 1 365 кг моделът с чисто електрическо задвижване е по-тежък със единствено към 145 кг от MINI Cooper S 3 врати с трансмисия Steptronic.

Характерен за MINI дизайн със специфични за модела акценти

Целенасочените модификации и дискретните разлики по отношение на модела с конвенционално задвижване са характерни и за дизайна на новото MINI Cooper SE. Мощните пропорции, типичното делене на три части на тяло на каросерията, пътническа клетка и покрив, късите надвеси и разположените мощно настрана колела са характерни детайли, с които на фона на тълпата изпъква и MINI с чисто електрическо задвижване. Прецизните акценти подсказват за неговата насочена към бъдещето задвижваща система. Буксата за зареждане е ситуирана над дясното задно колело, т.е. тъкмо там, където при MINI 3 порти с стандартно задвижване е разположена капачката на резервоара. Разликата във връзка с горивото се подсказва от логото на MINI Electric. Вариантите на това лого в жълт цвят украсяват и познатите като Side Scuttles вложки на страничните мигачи, задния капак и радиаторната решетка. И при MINI Cooper SE централният детайл в предната част е типичният за марката хексагонален контур на радиаторната решетка, която обаче е затворена заради ниската нужда от изстудяване на електромотора. Жълтата декоративна лайстна на радиаторната решетка и лакираните в същия цвят корпуси на външните огледала допълват специфичния за модела дизайн. MINI Cooper SE серийно се оборудва с LED фарове. Също като специфичната за модела предна решетка за понижаването на въздушното съпротивление способстват и почти напълно затвореното дъно и индивидуалното оформление на задната броня. Обтичането на дъното на автомобила и задната част се усъвършенства и от обстоятелството, че MINI с електрическо задвижване не се нуждае от изпускателна система. С аеродинамично усъвършенствана повърхност са и опционалните 17-инчови алуминиеви джанти, в два цвята, с несъразмерен дизайн MINI Electric Corona Spoke. Също като серийните 16-инчови алуминиеви джанти с дизайн MINI Electric Revolite Spoke те се оферират ексклузивно за новото MINI Cooper SE.

Чистата наслада от шофирането: електромотор със 135 кВт/184 к.с.

Спонтанното и непрекъснато разрастване на мощността, което не се прекъсва от превключванията на предавките, определя характера на задвижващата технология на новото MINI Cooper SE. Тя обезпечава едно новаторско, изключително интензивно изживяване от типичната за MINI наслада от шофирането. Автомобилът се задвижва от най-новата, изключително мощна версия на синхронния електродвигател, разработен от BMW Group. Специфичният конструктивен принцип на задвижването позволява константно до високи оборотни режими разгръщане на мощността, изключително висок коефициент на потребно деяние и спокоен ход с минимални трептения. Двигателят на новото MINI Cooper SE развива максимална мощ от 135 кВт/184 к.с. Максималният въртящ миг от 270 Нм е на разположение директно от старта, както е типично за електромоторите. Мощността се подава към предните колела чрез едностепенна трансмисия с интегриран диференциал.

Благодарение на това новото MINI Cooper SE реагира с вдъхновяващ порив напред на всяко придвижване на педала на газта, което осигурява извънредно темпераментно изживяване при шофиране, изключително в града. Новото MINI Cooper SE форсира от 0 до 60 км/ч за само 3,9 сек. При това при първите 60 метра то с лекост поддържа темпото на спортни автомобили с стандартно задвижване. Чисто електрическото MINI форсира от 0 до 100 км/ч за 7,3 сек. Максималната му скорост е лимитирана до 150 км/ч. Новото MINI Cooper SE разгръща спортния си характер не само особено непринудено, само че и съвсем тихо. Поради това то серийно се оборудва с акустична отбрана за пешеходците. От системата от високоговорители се генерира несравним, основан специално за MINI Cooper SE тон. При ниски обороти оформлението на звука гарантира типичното за MINI акустично наличие на пътя.

Въодушевяваща пъргавост посредством на иновативната система за надзор на стабилността

Благодарение на електрическото задвижване присъщото за MINI Go-kart усещане получава една изцяло нова и особено въодушевяваща формулировка. Вълнуващо пъргавата управляемост на новото MINI Cooper SE се подкрепя от специфичните за модела настройки на окачването. Наложилият се конструктивен принцип на окачването с пружинна стойка и един носач начело и неповторимата с сегмента многораменна структура отзад и електромеханично кормилно управление гарантира оптималната непоклатимост на пътя, прецизност на кормилното ръководство и спонтанност при смени на посоката на движение и при чисто електрическото задвижване. Оптималното разпределение на тежестта сред осите и по-ниският с поне 30 мм по отношение на MINI Cooper S център на тежестта обезпечават на новото MINI Cooper SE уникална в сегмента на малките автомобили динамичност в завоите. За да може въртящият миг на електродвигателя, който е разполагаем непосредствено при тръгване, да бъде оползотворен без загуби на сцепление за типичната за марката наслада от шофирането, новото MINI Cooper SE се оборудва с иновативно управление на системата за надзор на стабилността DSC (Динамичен надзор на сцеплението). Този надзор на сцеплението, надъхан особено за спонтанното разрастване на мощността на електромоторите, обезпечава особено уверено държание на пътя при всякакви метеорологични условия и пътни настилки. При по този начин наречената ARB технология (actuator contiguous wheel slip limitation) за надзор на сцеплението изчисляването на контролиращите намеси се извършва директно в задвижването, а не в отдалечен управляващ блок с дълги кабели като при конвенционалните системи за надзор на стабилността. По този метод освен сцеплението при тръгване осезаемо се оптимизира и стабилността на пътя в режим на регенерация на спирачната енергия и при ускоряване на излизане от остри завои.

MINI Driving Modes с четири режима

Първото MINI с чисто електрическо задвижване също разрешава на лидера да адаптира настройките на автомобила към актуалната обстановка на пътя и персоналните си предпочитания. MINI Driving Modes се избират от превключвател, ситуиран от дясната страна на лентата с превключватели. При новото MINI Cooper SE разполагаем са четири режима. Режим SPORT се разграничава от стандартната конфигурация MID по по-директната характерност на педала на газта и изключително спонтанните реакции на задвижването. Ориентираната към комфорт характерност на кормилното управление в режим MID е дейна както при режим GREEN, по този начин и при новия, конфигуриран специално за новото MINI Cooper SE режим GREEN+. Освен това при тези два режима задвижването е ориентирано към максимална ефективност. Допълнително в режим Green+ се ограничават респективно деактивират подбрани удобни функционалности като отоплението, климатизацията и подгряването на седалките, с цел да се удължи пробега на автомобила.

Възможност за настройване на две степени на регенерацията на спирачната енергия

Характерното преживяване при шофиране на електрифициран модел на BMW Group включва и т. нар. One-Pedal чувство. Особено при движение в града, когато лидерът отмести крака си от педала на газта, се активира осезаемо намаление на скоростта на автомобила. Този резултат настава, когато при придвижване по инерция електромоторът започне да извършва ролята на генератор, с цел да трансформира кинетичната енергия в електрическа и тя да бъде съхранена във високоволтовата батерия. В резултат на това при ниски скорости автомобилът с електрическо задвижване може да стопира задоволително без присъединяване на спирачната система – т.е. да се управлява единствено с един педал. Степента на регенерация на спирачната сила при движение по инерция може да бъде определяна от програмирането на управлението на мотора. Новото MINI Cooper SE е първият електрифициран модел на BMW Group, при който лидерът може да въздейства на ефективността на рекуперацията. Разположен отляво до блока на Старт/Стоп превключвател ви разрешава независимо от MINI Driving Modes да бъде определена интензивна или единствено лека рекуперация със съответния спирачен резултат. Така да вземем за пример при динамично шофиране по завои поведението при намаление на скоростта при промяна на натоварването може точно да бъде адаптирано към самостоятелния жанр на шофиране. В взаимозависимост от индивидуалните предпочитания на влизане в завоя се използва или наличната инерция, или се активира по-интензивно прекъсване. За да се осигури оптимално висока ефективност на MINI Cooper SE, високата мощ на рекуперацията е част от автоматично активиращите се при всяко стартиране стандартни настройки на автомобила.

Специфичен за модела кокпит с дигитално арматурно табло

Новото MINI Cooper SE серийно се оборудва със специфично за модела арматурно табло, което се състои от 5,5-инчов цветен дисплей с Black-Panel дизайн зад кормилото. В центъра на изцяло дигиталното арматурно табло се изобразява скоростта в цифрова форма и под формата на лента. Лентата за скоростта се изобразява паралелно и в светлинния пръстен на централния апарат – според от режима на шофиране в червен (SPORT), бял (MID) или зелен цвят (GREEN и GREEN+).

Другите цифрови знаци на арматурното табло осведомят за нивото на заряд на високоволтовата батерия, избрания сега MINI Driving Mode, статуса на асистиращите системи и Check-Control съобщенията. Освен това се изобразява информация са остатъчния пробег, за актуалната мощ на задвижването, за външната температура, за часа и за пробега на автомобила, както и съобщенията на разпознаването на пътни знаци и High-Guiding напътствията на навигационната система. Допълнително могат да бъдат изобразявани и списъците с телефонни номера и на развлекателната система.

Дигиталното арматурно табло осигурява важни информации и по време на процеса на зареждане. Ако автомобилът е включен към контакт респективно станция за зареждане, с изключение на часът и външната температура могат да бъдат изобразявани и наличният сега пробег и равнището на заряда на батерията в проценти. Освен това се изобразява и часът, когато високоволтовата батерия ще бъде заредена изцяло. В взаимозависимост от ситуацията се трансформира и цветовото оформление на знака: от оранжев по време на инициализацията, през жълт по време на зареждането до зелен при напълно освежен заряд от електрическа енергия. Евентуална неточност при зареждането се сигнализира в червен цвят. Сред другите особености в интериора е характерният за модела селектор на трансмисията на средната подпора. Освен това новото MINI Cooper SE се оборудва с електрическа паркинг спирачка, която се задейства и освобождава с натискане на бутон на средната подпора.

MINI ELECTRIC обезпечава еластичност при зареждане

Новото MINI Cooper SE черпи силата за електризиращата наслада от шофирането от електрическата мрежа, към която може да се свърже с елементарен домакински контакт, посредством MINI ELECTRIC Wallbox или на обществени зарядни станции. Буксата за зареждане с изменчив и прав ток е подходяща за щепсели от Typе 2 и CCS Combo 2. Над буксата за зареждане е разположен индикатор за зареждането, който подсказва за инициализацията с оранжеви сигнали, с пулсираща жълта светлина за процес на зареждане и с със зелена светлина за изцяло заредена батерия.

За свързване с домашен контакт на разположение е серийният кабел за зареждане. Като алтернатива се оферират MINI ELECTRIC Wallbox за зареждане вкъщи, както и трифазен кабел за прилагане на обществени зарядни станции. Тези две варианти ви позволяват зареждане на високоволтовата батерия на новото MINI Cooper SE с максимална мощност от 11 кВт в границите на 2,5 часа до 80 % и в границите на 3,5 часа до 100 %. Още по-бързо е зареждането на станциите за бързо зареждане с прав ток. Зарядният блок на новото MINI Cooper SE е приспособен за максимална зарядна мощ от 50 кВт, по този начин че зареждане от 80 % може да бъде постигнато за единствено 35 минути. В композиция с MINI ELECTRIC Wallbox се предлага и инсталационна услуга. Wallbox може да бъде инсталиран както в гаражи, така и на покрити паркоместа. За максимално удобно зареждане при пътуване разполагаем и услугата ChargeNow, която обезпечава на клиентите достъп до най-голямата в света мрежа от обществени зарядни станции. Регистрацията на зарядната станция и заплащането на ползваната електроенергия се прави посредством картата ChargeNow респективно през съответното приложение за смарт телефон.

Двузонова автоматизирана климатична инсталация с технология на термопомпа и стационарно отопление

Серийното съоръжение на новото MINI Cooper SE включва двузонова автоматична климатична апаратура с отделно регулиране на вентилацията и температурата от страната на лидера и пътника до него. Отоплението на интериора се прави с помощта на топлинна помпа, която извлича топлота от двигателя, ръководството на задвижването и от високоволтовата батерия, както и от външния въздух. Разработеният за новото MINI Cooper SE вид на термопомпата се отличава с изключително висок коефициент на полезно деяние. При висок климатичен комфорт през зимата тя изразходва до 75 % по-малко сила в съпоставяне с конвенционалното електрическо отопление. За повишение на ефективността охладителните респективно отоплителните циркулационни кръгове за интериора и задвижването са комбинирани във високо ефективна цялостна система. Интегрираното им ръководство позволява независимо от охлаждането респективно затоплянето да се обезпечи приятна температура в интериора и в същото време да се подсигурява идеална работна температура за високоволтовата батерия. Автоматичната климатична апаратура на новото MINI Cooper SE също така предлага и функции за стационарно отопление и стационарна климатизация. С тях още преди началото на пътуването интериорът може да бъде затоплен респективно охладен до мечтаната температура. С помощта на Remote App на MINI Connected лидерът може да дефинира планувания час на потегляне, с цел да се обезпечи своевременно предварително кондициониране на интериора.

Серийна навигационна система, специфични за модела MINI Connected Services

Серийното съоръжение на новото MINI Cooper SE включва и навигационна система, както и специално съгласувани с електрическата мобилност индикации на централния апарат, а също и услуги на MINI Connected. Индикаторът eDrive осведоми за настоящия поток на енергията и пробега, както и за възможностите той да бъде повишен чрез деактивиране на удобните функционалности или повишаване на мощността на рекуперацията. На навигационната карта може да бъде изобразен радиус на пробега, който според от актуалното състояние на батерията да показва радиуса на подвижност на MINI Cooper SE. При старта на воденето по маршрута освен най-бързият и най-краткият маршрут се предлага и един GREEN маршрут, при който разходът на електрическа енергия ще е най-нисък. Част от серийното оборудване Connected Navigation е един 6,5-инчов тъч екран на централния апарат. На него могат да бъдат ползвани услугите Real Time Traffic Information с данни за трафика в действително време, интернет-порталът MINI Online и подготовката за Apple CarPlay. Освен това посредством мобилната мрежа в автомобила автоматизирано се инсталират актуализациите на навигационните карти. Remote Services позволяват на лидера посредством MINI Connected App да получава на своето цифрово крайно устройство информации за равнището на заряд на батерията и пробега, както и статистики за разхода на сила на своя автомобил. Може да бъде изобразена и карта, на която са показани обществените станции за зареждане в покрайнината на автомобила. Възможно са и дистанционно активиране на светлините, на клаксона, отключване и заключване на автомобила, както и активиране на предварителното кондициониране на автомобила. Когато автомобилът е обвързван към електрическата мрежа, лидерът може да управлява процеса на зареждане посредством Remote Services. Опционалната Connected Navigation Plus включва допълнително 8,8-инчов пъстър екран и функцията Телефония с безжично зареждане за безкабелно зареждане на мобилни телефони.

Висококачествено серийно съоръжение, целенасочена индивидуализация

В допълнение към всеобхватното и висококачествено серийно съоръжение за новото MINI Cooper SE се оферират четири екстериорни и интериорни пакета, които включват характерна композиция между външното лаково покритие, алуминиевите джанти, тапицерията на седалките и оборудването в интериора. Също като при предлаганите за настоящите модели на MINI пакети Salt, Pepper и Chili те позволяват целенасочена и елементарно осъществима за клиентите индивидуализация на автомобила. Пакетите от съоръжение Trim S и Trim M включват Connected Navigation, Connected Navigation Plus е част от пакетите L и Trim XL. Пакетът оборудване Trim S включва и избор между цветовете на лаковото покритие Moonwalk Grey metallic и White Silver metallic, в композиция с пакетите

Trim M и Trim L в допълнение имате избор между цветовете Chili Red, British Racing Green metallic и Midnight Black metallic. Ексклузивно за пакета Trim XL се предлага лаковото покритие MINI Yours Enigmatic Black metallic.

Корпусите на външните огледала на новото MINI Cooper SE, както и хоризонталната декоративна лайстна на предната решетка са в цвят Vigorous Grey или опционално в жълт цвят. Независимо от определения пакет оборудване всички лакови покрития могат да бъдат комбинирани и с покрив и корпуси на външните огледала в цвета на каросерията (не се предлага в комбинация с цвят White Silver metallic), както и в черен и бял цвят. В взаимозависимост от определения пакет оборудване се предлага избор от алуминиеви джанти с размери 16 и 17 инча в до пет разнообразни разновидността.

Интериорът на новото MINI Cooper SE серийно е оборудван със седалки с текстилна тапицерия Double Stripe Carbon Black. Те са част от пакета Trim S. Пакетите Trim M и Trim L включват седалки с комбинирана тапицерия текстил/Leatherette Black Pearl респективно кожена тапицерия Cross Punch Carbon Black. Вариантът на седалките с кожена тапицерия MINI Yours Lounge Carbon Black е включен в пакета Trim XL. Четирите опционални оборудвания за интериора на новото MINI Cooper SE оферират идеално съгласувана композиция между интериорните повърхности, Colour Lines, цвета на тавана, кормилото и стелките. С Interior Style MINI Dark се акцентира спортния, с Interior Style MINI light елегантния аспект на характера на автомобила. С жълтите шевове и логото на MINI Electric на стелките, както и със специфичните повърхности Interior Style MINI Electric слага самостоятелни акценти за устойчива подвижност. Interior Style MINI Yours осигурява извънредна атмосфера в интериора с извънредно високото качество на материалите и направата на осветената интериорна повърхнина MINI Yours Piano Black и кожения волан MINI Yours Sport.

*Източник: www.mini.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР