Вече е в сила забраната за продажба на ментолови цигари

...
Вече е в сила забраната за продажба на ментолови цигари
Коментари Харесай

Защо ментоловите цигари са по-вредни от другите?

Вече е в действие възбраната за продажба на ментолови цигари в целия Европейски съюз. Мярката е част от политиката за ограничение на пушенето, призната през 2014 година

Основната цел на възбраната на ментоловите цигари е да се понижи процентът на пушачите измежду младежите. Именно те са групата, която най-вече протяга ръка към тях. Забраната беше призната през 2014 година с шестгодишен гратисен интервал. Сега борбата за по- здравословен живот е извоювана, само че отпорът от страна на тютюневата промишленост беше сериозен. „ Все отново справедливостта и публичния интерес надвиха над корпоративния на тютюневите компании. Честно казано оказаха подобен огромен напън над всички институции в ес и на държавните управления на страните членки “, разяснява някогашният евродепутат Антония Първанова  Антония Първанова Родена е през 1962 година в Добрич. Завършва езикова гимназия „ Гео Милев” с британски и.

Дебатът за въвеждането на рестриктивните мерки за тютюнопушенето разделят евродепутатите. А огромните производители на цигари впрягат всички средства възбраните да не минат. Лобитото им е съществено.

Лобистите реализират частнични победи във връзка с леките цигари. Но съумяват да се наложат във връзка с бездимните цигари и ограничаващите текстове за тях отпадат. Здравните специалисти са безапелационни, че макар, че се водят за по- леки цигари, в действителност ментоловият усет крие по-голям риск за насърчаване на съществени белодробни болести.

„ Ментолът се явява маска зад която тютюнът прониква по-лесно в дихателните пътища. Защото ментолът има успокоителен резултат, охлаждащ резултат, и в това време разширяващ резултат. Попадайки в дихателните пътища, изключително младежите, имат риск три пъти по-висок риск за бронхиална астма, ранна възраст да създадат Хронична обструктивна болест, да отключат и сърдечни болести “, разяснява пред Нова телевизия пулмологът София Ангелова.

Друг нездравословен резултат от съществуването на ментол в цигарите е нарасналата риск от взаимозависимост. „ Скрит зад ментола тютюнът води до и до взаимозависимост. В статистика се показва, че към 44% % от децата сред 12-17 годишна възраст употребяват ментолови цигари. Това значи че вероятността да развият взаимозависимост е доста огромна “, добави тя.

Според браншовата организация на тютюнопроизводителите у нас, европейската политиката на ограничавания в бранша, основава предпоставки за развиване на контрабандата. А възбраната за продажбата на ментоловите цигари нямало да се отрази съществено на стопанската система ни. „ Смятам че всяка една рестрикция към регламентираните тютюневите произведения, цигари, бездимни тютюневи произведения, всяко едно такова Би развързало ръцете на контрабандното нерагламентирано разпространяване на тютюн, контрабандни цигари. Делът на ментолови тютюневи произведения, е доста нищожен, в порядъка сред 5-10 %. Докато в страни като Полша и Украйна там ще се отрази изобретение, тъй като там надвишава над 30 % “, сподели Цветан Филев, ръководител на Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

А в случай че рестриктиваната политика продължи, би довела до заличаване на сектора в Европа, твърди Цветан Филев.

В същото време някогашният евродепутат Антония Първанова  Антония Първанова Родена е през 1962 година в Добрич. Завършва езикова гимназия „ Гео Милев” с британски и, която организира сериозна борба за това достижение на европейско равнище счита, че рестриктивната политика би трябвало да обхване и бездимните цигари.Най-яростенят бранител на електронни цигари се оказва Англия. „ Следващата цел би трябвало да бъдат електронните цигари. Да бъдат спрени, те основават илюзия че са по-малко нездравословни. Те основават същата взаимозависимост. Това са артикули, които са подвеждащи и усилват използването на произведения съдържащи никотин “, безапелационна е тя.

Подобна мярка влезе в действие от началото на годината в Съединените щати. Строгото ограничаване към този момент е въведено и в страни като Индия, Южна Корея и Бразилия. За в този момент в Европа няма ограничавания за електронните цигари.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР