Вече е утвърден списъкът с язовирите в страната, които приоритетно

...
Вече е утвърден списъкът с язовирите в страната, които приоритетно
Коментари Харесай

Четири язовира във Видинско ще бъдат ремонтирани с държавни средства

Вече е одобрен описът с язовирите в страната, които предпочитано се нуждаят от ремонт, без значение от това чия собствеността са, заяви във Видин ръководителят на Държавната организация за метрологичен и механически контрол Петър Горновски.

За възлагането на ремонтно-възстановителните действия и реорганизация на тези язовири страната е осигурила 500 милиона лв.. Горновски уточни, че описът включва общо 414 язовира, от които 4 са в област Видин - "Дедин дол ", "Върбово ", "Големаново " и "Дражинска бара ".

Председателят на Държавната организация за метрологичен и механически контрол показа новите законови разпореждания, свързани с сигурността, собствеността и класифицирането на водните уреди. На първо място той означи, че следва язовирите в страната да бъдат класифицирани по степен на евентуална заплаха и по величина на оборудванията, като обърна внимание, че с цел да се случи тази подредба, кметовете на общини би трябвало да подадат към Държавната организация ясни механически параметри на водните уреди.

Петър Горновски осведоми, че с измененията в Закона за общините се дава опция в период до 7 октомври 2018 година да дават безплатно на страната тези общински язовири, които нямат опция да стопанисват, както и да обезпечат техническата им сигурност. Председателят на Държавната организация акцентира, че след тази дата отговорността за сигурността на язовирите, които останат благосъстоятелност на общините ще е напълно обвързване на кметовете. Горновски заяви още, че се основава Държавно дружество за ръководство и стопанисване на язовирите, които общините ще дават безплатно на страната.

Промените в Закона за водите, касаещи ръководството, стопанисването и безвредната употреба на язовирите бяха разисквани на работна среща в Областната администрация във Видин. Тя се организира по самодейност на Областния шеф Албена Георгиева и в нея участваха кметовете на общините в региона. В срещата участваха ръководителят на Държавна организация за метрологичен и механически контрол Петър Горновски, заместникът му ген. Кирил Войнов, който до неотдавна заемаше длъжността основен шеф на Главна дирекция "Надзор на язовирните стени и оборудванията към тях ", и Николай Николов - основен секретар на Агенцията, прецизират от пресслужбата на региона.

По време на полемиката регионалният шеф на Видин Албена Георгиева подчертава върху новите моменти в Закона за водите, като означи, че предотвратяването и намаляването на рисковете от наводнения и обезпечаването живота и сигурността на жителите, инфраструктурата и земеделските земи са приоритет на всички виновни институции.

Ген. Войнов изрази мнение, че признатите законови ограничения са вярното решение, с което се обезпечава сигурността на водните уреди и по едно и също време с това доста се облекчават общините, които нямат опция да обезпечат нужния финансов запас за ремонт и поддръжка на язовирите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР