Вече е сигурно, че в еврозоната ще има рецесия. Криза

...
Вече е сигурно, че в еврозоната ще има рецесия. Криза
Коментари Харесай

Рецесия в еврозоната ще има, но кризата може да подмине България

Вече е несъмнено, че в еврозоната ще има криза. Криза е евентуално да има, само че не е несъмнено дали тя ще стигне до България. Смятам, че българската стопанска система и финансовата система демонстрират, че можем да издържим и да не се стигне до тежко проявяване на тази рецесия. Вече сме успявали да преминем през световна рецесия след банкрута на "Лемън Брадърс ". Това разяснява пред Нова телевизия икономистът и някогашния министър на финансите Петър Чобанов.

По неговите думи положението на българската стопанска система е положително и може и рецесията да ни подмине. "Имаме валутния ръб, гъвкавостта му, разполагаме с финансови принадлежности, които можем да използван “, уверен е Чобанов. "Българската стопанска система не е като италианската. Тя се е потвърдила като гъвкава в спешни епизоди. Мисля, че в случай че нашите бизнесмени и страната си свършат работата, мисля че няма да се стигне до преустановяване на естествения стопански живот. Държавата би трябвало да даде образец, че механизмът на стопанската система и паричният поток не престават да текат ", уточни още икономистът.

Според него към този момент е ясно, че има риск за изпадане в бюджетен недостиг и всевъзможни претенции за спомагателни заплащания би трябвало да се преценят извънредно деликатно. Той добави, че макар сложните времена, не би трябвало да се изпада в суматоха. "Държавата и частният бранш би трябвало да са наясно, че в случай че спрат заплащанията, това няма да помогне, а ще навреди”, сподели Чобанов. Той посъветва страната да си заплаща в точния момент, с цел да няма закъснение на ДДС-то.

Икономистът изясни, че пазарът на труда навлиза в една удобна обстановка от позиция на заетостта. Ефектите обаче, уточни той, ще дойдат след време. "Трябва да съхраним работещите в българската стопанска система и да използваме обстановката, в която наши сънародници се връщат от чужбина”, добави Чобанов.

"В рецесия от подобен тип страдат най-вече тези, които изнасят интензивно артикули. Трябва да бъдем доста деликатни с държавната поддръжка и в това да не пилеем средства ненужно. Много е евентуално да има недостиг, само че потокът на парите не би трябвало да стопира, заключи той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР