Вече е сигурно, че от 1 август цената на природния

...
Коментари Харесай

Пореден ценови рекорд за природния газ от 1 август

Вече е несъмнено, че от 1 август цената на природния газ в България ще усъвършенства 75-месечен връх. Според отчет на Комисията за енергийно и водно контролиране, направен на база заявката на " Булгаргаз ", газът ще коства 55.84 лева./мВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС). Толкова висока стойност не е имало от последното тримесечие на 2014 година, когато е била 64.86 лева./мВтч.

Така, единствено в границите на последната година, цената на природния газ ще се е нараснала с над 150% - за съпоставяне, природният газ през септември 2020 година струваше 22.46 лева./мВтч.

Изпълнителният шеф на " Булгаргаз " Николай Павлов споделя, че след внасянето на заявката за цените на 9 юли цените на европейските газови пазари са траяли да се покачват и към този момент са над 35 евро/мВтч. Прогнозите пък демонстрират, че за интервала септември-декември 2021 година предстоящите стойности на синьото гориво ще доближат 39-40 евро/мВтч.

В същото време котировките на петрола не престават се задържат на високи равнища - 74-75 щатски $ за барел, което също оказва въздействие при ценообразуването - формулата в контракта сред " Газпром " и " Булгаргаз " включва както котировките на газа, по този начин и тези на петрола и на $ по отношение на лв..
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР