Вече е осъден на 5-годишен пробен период под домашен арестОтговорник

...
Вече е осъден на 5-годишен пробен период под домашен арестОтговорник
Коментари Харесай

Инженер на Yahoo хакнал 6000 имейл акаунта

Вече е наказан на 5-годишен експериментален интервал под домакински арест

Отговорник по надеждността в Yahoo се оказа злоумишлен хакер
(снимка: CC0 Public Domain)

Бивш инженер на Yahoo е наказан на 5-годишен експериментален интервал и домакински арест за навлизане в персонални сметки на повече от 6000 мейл консуматори за търсене на полово наличие.

Даниел Руис Рейес на 34 години от Трейси, Калифорния, ще може да напуща дома си само по работа, религиозни действия, медицински прегледи или за осъществяване на правосъдни отговорности.

Съдията постанови Руис да заплати 5000 $ санкция плюс 118 456 $ обезщетение на Yahoo. Руис направил закононарушението по време на работа в компанията като инженер по надеждността сред 2009 година и юли 2019 година

В изложените от съда документи се споделя, че Рейес е употребявал достъпа си до „ бек-енда ” на Yahoo, с цел да получи достъп до хеширани пароли, като по-късно е пристъпил към разтрошаване на низовете на паролата за достъп до сметки в Yahoo Mail на млади дами, в това число на негови другари и сътрудници.
още по тематиката
След като получил достъп до техните сметки, Руис потърсил полови изображения и видеоклипове, които изтеглил и съхранявал на персонален корав диск.

Разследващите декларират, че Руис също по този начин е употребявал хакнатите имейл сметки, с цел да компрометира профилите на жертвите в други услуги, където жертвите употребяват имейл адреса си от Yahoo, с цел да записват сметки и да съхраняват персонални файлове. Смята се, че Даниел Руис е хакнал други 100 акаунта в услуги като iCloud, Gmail, Hotmail, Dropbox и Photobucket.

Извършените злодеяния от Руис били открити от други инженери на Yahoo през юни 2018 година и по-късно докладвани на управляващите. В момента, в който Руис схванал, че неговите следи са разкрити, той унищожил твърдия диск, съдържащ всички събрани от него материали, се споделя в правосъдния отчет.

Руис прекратил работата си в Yahoo още през юли 2018 година, а от ФБР месец по-късно претърсили дома му. Руис признал пред сътрудниците, че е унищожил твърдия диск.

Той е публично упрекнат година по-късно, през април 2019 година, и се признава за отговорен през септември. Първоначално неговата присъда беше планувана за февруари 2020 година, само че чуването се забави заради пандемията от ковид.

Тъй като Руис унищожил твърдия диск, управляващите са съумели да разпознават единствено 3137 от почти 6000 жертви.

Подсъдимият е получил снизходителна присъда, заради съдействието си в следствието и тъй като в никакъв случай не е разгласил информацията, до която се е добрал онлайн.

В правосъдните документи се показва, че Руис е събрал към 2 TB данни, за които се счита, че съдържат сред 1000 и 4000 персонални изображения и видеоклипове.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР