Вече е готов речникът на Народната духовна култура на българите.

...
Вече е готов речникът на Народната духовна култура на българите.
Коментари Харесай

Речникът на Народната духовна култура на българите вече може да бъде намерен в книжарниците



Вече е подготвен речникът на Народната духовна просвета на българите. Той е дело на секцията по Етнолингвистика към Института по български език и издателство „ просвета и изкуство “ и ще бъде показан през днешния ден от 16 часа в Големия салон на Българска академия на науките.

В изявление за предаването „ Преди всички “ проф. Мария Китанова, началник на секцията по Етнология в Института по български език и литература, заяви, че речникът е по книжарниците от 18 юни: „ Такова изцяло реконструиране на картината на света на обичайния българин няма. /…/ Много е мъчно да се събере този материал, тъй като гледната точка е друга. Има материал от цялата българска езикова територия, има семантични еквиваленти, само че особеното в този речник е, че основният минус на обичайните дефиниции за нас е, че те са насочени към обективното, научно познание, доколкото обаче задачата ни при основаването на подобен речник е тип реорганизация на отразената картина на света, която свързва езика с културата. Всъщност думите са дефинирани единствено с тяхното символно значение. Затова енциклопедичните тълкувания, които са насочени към научното познание не са значими за нас ". 

" Речникът е предопределен за необятната общност, за всички, които се интересуват от обичайна просвета на българите. Затова дефинициите са ясни и налични. Самата идея, структурата е съобразена с читателя, по какъв начин той по-лесно да откри информацията, която го интересува ", разясни проф. Китанова.

Подробности за речника чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР