Вече е готов одитът на системите на Националната агенция за

...
Вече е готов одитът на системите на Националната агенция за
Коментари Харесай

Нови подробности около хакерската атака в НАП

Вече е подготвен одитът на системите на Националната организация за приходите, осъществяван от " Информационно обслужване ", заяви шефът на организация " Електронно ръководство " Атанас Темелков, който бе изслушан във краткотрайната парламентарна комисия за определяне на събитията към хакерската офанзива в организацията.

Темелков даде да се разбере, че самият той още не е виждал отчета, само че от инспекциите на ръководената от него организация излиза наяве, че системата на Национална агенция за приходите е надграждана погрешно и от разнообразни компании, което е довело до голям брой недостатъци.

Темелков разяснява и персоналния идентификационен код на Национална агенция за приходите: " Нивото на този ПИН е най-ниско, тъй че вие против него не би следвало да получавате никакви услуги с изключение на чисто осведомителни ".

Вследствие на хакерска офанзива в масивите на организацията персоналните данни на милиони българи изтекоха в онлайн пространството. Пробивът е станал през системата за Данък добавена стойност за чужбина.

На първото съвещание на парламентарната комисия стана ясно, че приходната организация е сложила по-голям акцент върху функционалността на електронните услуги вместо на сигурността им. Установени са редица пропуски в Национална агенция за приходите.

Комисията за отбрана на персоналните данни наложи санкция от 5 милиона лв. на организацията, само че тя я апелира и обмисля правосъдни дейности против причинителите на пробива.

Източник: блиц
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР