Вече е готов одитът на системите на Националната агенция за

...
Вече е готов одитът на системите на Националната агенция за
Коментари Харесай

Системата на НАП е надграждана неправилно

Вече е подготвен одитът на системите на Националната организация за приходите, осъществяван от "Информационно обслужване ". Това заяви шефът на държавната организация "Електронно ръководство " Атанас Темелков, който бе изслушан във краткотрайната парламентарна комисия за определяне на събитията към хакерската офанзива в приходната организация.

Темелков уточни, че самият той още не е виждал отчета, само че от инспекциите на ръководената от него организация излиза наяве, че системата на Национална агенция за приходите е надграждана погрешно и от разнообразни компании, което е довело до голям брой недостатъци. "Нивото на персоналния идентификационен код е най-ниско, тъй че вие против него не би следвало да получавате никакви услуги с изключение на чисто осведомителни ", изясни шефът на "Електронно ръководство ".

В разследване на хакерска офанзива в масивите на организацията персоналните данни на милиони българи изтекоха в онлайн пространството. Пробивът е станал през системата за Данък добавена стойност за чужбина. На първото съвещание на парламентарната комисия стана ясно, че приходната организация е сложила по-голям акцент върху функционалността на електронните услуги, вместо на сигурността им. Установени са редица пропуски в Национална агенция за приходите. Комисията за отбрана на персоналните данни наложи санкция от 5 милиона лв. на организацията, само че тя я апелира и обмисля правосъдни дейности против причинителите на пробива.

За офанзивата са упрекнати притежателят на "ТАД груп " Иван Тодоров, комерсиалният шеф на компанията Георги Янков и служителя Кристиян Янков. Обвинението против тях е за кибертероризъм. Миналата седмица тримата получиха обвиняване за присъединяване в проведена незаконна група за изнудване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР