Вече е факт, че със средства по Оперативна програма Околна

...
Вече е факт, че със средства по Оперативна програма Околна
Коментари Харесай

Заводът за изгаряне на отпадъци в София се провали

Вече е реалност, че със средства по Оперативна стратегия „ Околна среда “ (ОПОС) планът за финансиране на „ Топлофикация - София “ за изгаряне на RDF, по-известен като цех за изгаряне на боклуци. няма да се извърши..

Това съобщи служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова на взаимен брифинг с кмета на София Йорданка Фандъкова по отношение на „ Проектиране и създаване на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF - трета фаза на интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община ", оповестява Българска телеграфна агенция.

Тя напомни, че планът е от 2018 година, като по думите ѝ Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е предупреждавало Столичната община, че ще се стигне до този процес. Сега министерството ще направи всичко допустимо да не се допусне загуба на средства по ОПОС, означи също Карамфилова.

Размерът, който е избран по ОПОС, е над 177 млн. лева Ние сме дали на Столичната община 40% задатък в размер на 70 млн. лева, който към момента е разполагаем по сметката на общината, уточни още тя. Карамфилова акцентира, че Министерство на околната среда и водите е посочило „ алена лампа “ на общината, че допустимостта на разноските по ОПОС е 31 декември 2023 година Тя съобщи също, че тези средства ще се върнат по линия на ОПОС.

Министърът изясни, че всички опасности са били набелязани в точния момент и по тази причина е предоговорени средства по ос „ Отпадъци “. Средствата ще бъдат „ релокирани за индексиране на контракти пред високата инфлация “, разясни също Карамфилова.

Йорданка Фандъкова призна, че общината си е давала сметка, че планът е сложен и рисков, само че значим за столицата. Тя разяснява, че главната процедура за избор на реализатор на инсталацията е била обжалвана „ на всички вероятни инстанции “ от участниците. Според нея това е довело до забавянето на плана.

Проектът за инсталацията за произвеждане на сила от RDF гориво е последната завършваща фаза на общата система за ръководство на боклуци на София и това е планът, който мина през всички инспекции на Европейската комисия (ЕК) и способени дирекции, разяснява кметът. Тя означи, че общата стойност на плана е бил 369 млн. лева, от които 58,2% финансиране по ОПОС.

Фандъкова счита, че апаратура обаче е значима освен за отпадъците на града, а и за диверсификация на горивото на „ Топлофикация – София “. По думите ѝ в тази връзка се търсят разновидности по други механизми като RePower EU или Фонда за рационализация.

Проектирането на жп линия, която да разреши RDF горивото да може по най-екологичния и на ниска цена метод да бъде превозено до циментовите фабрики, означи още кметът.

Мегапроектът на ГЕРБ за градеж на цех за изгаряне на боклуци в центъра на София се провали, откакто публичната поръчка за създаване на инсинератора беше прекъсната. Това се споделя в прессъобщение на " Демократична България " (ДБ), в което се цитира мнението на Бойко Димитров, общински консултант и член на управлението на “Да, България ”.

От Демократична България напомнят, че от дълго време са предизвестили, че строителството на цех за изгаряне на боклуци в центъра на София е нездравословен и непотребен план.

В сряда вечерта “Топлофикация София ” разгласява решение за преустановяване на процедурата, като логически свършек на многократни обжалвания и правосъдни каузи, откакто най-после остана единствено един позволен претендент, се показва в текста.

Процедурата дава опция за обжалване на решението на “Топлофикация ”, само че това ще забави още процеса и ще значи 100 % загуба на европейското финансиране, съгласно Демократична България. От групировката означават също, че още през 2018 година са инициирали подписка за локален референдум, само че предходният общински съвет я е пренебрегнал. След това общинските съветници на Демократична България предложиха различен референдум, в който жителите да решат дали желаят да горят боклуците си и след това да ги дишат - ГЕРБ-СДС още веднъж отхвърлиха предлагането, се споделя в прессъобщението.

" Още при възлагането на публичната поръчка през 2021 година “Демократична България ” уточни, че тя е обречена, заради неточности в нея, както се и случи. Комисията избра за реализатор обединяване към " Микс констракшън “, в което вземат участие с изключение на българската компания, по този начин и турска, и три китайски. След обжалване Върховният административен съд постанови, че това обединяване не дава отговор на критериите, които се изискват от претендентите. Съответно остана единствено един позволен участник - Богомил Манчев и синът му през компанията им " Джи Си Ар “, пишат от Демократична България.

" Упорството на ГЕРБ-СДС да пазят този провален план докара до шест пропилени години за града ни и загуба на голям финансов запас. Към сметката прибавяме още 300 млн. лева, с които София построи другия цех за произвеждане на RDF и стотиците милиони, които плащаме на няколко добре познати играча в публичните поръчки, с цел да извозват боклука ни. Тези изхвърлени напразно средства трябваше да използваме за смяна на целия развой по сметосъбирането и можехме от дълго време да сме почнали да разделяме, преработваме и използваме отпадъците като суровина, вместо да ги горим в циментовите фабрики или да ги зариваме в сметищата на Враждебна и Челопечене ”, разяснява Симеон Ставрев, представен от пресцентъра на Демократична България.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР