Вече е активно приложението на НАП, чрез което всеки може

...
Вече е активно приложението на НАП, чрез което всеки може
Коментари Харесай

НАП пусна приложението за изтекли лични данни

Вече е интензивно приложението на Национална агенция за приходите, посредством което всеки може да разбере какви негови персонални данни са били изтекли, след хакерската интервенция в сървъра на приходната организация през юли. Електронната услугата е оповестена в особено създаден уебсайт check.nra.bg, посредством който данъчните ще продължат да осведомят засегнатите лица.

Проверката изисква въвеждане на личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Национална агенция за приходите или дипломиран електронен автограф (КЕП), който съдържа ЕГН.

Гражданите могат да си издадат ПИК в комфортен за тях офис на Национална агенция за приходите. ПИК е безвъзмезден, а издаването му лишава 5-10 минути.

Освен посредством електронната услуга, информация за вида персонални данни, които са били непозволено публикувани, жителите ще могат да получат и във всички офиси на Национална агенция за приходите след показване на документ за идентичност.

Тези, които не разполагат с ПИК и КЕП, живеят дълготрайно в чужбина и нямат опция да посетят офис на Национална агенция за приходите, могат да получат информация на телефонния номер за връзка с Национална агенция за приходите от чужбина - +359 2 9859 6801.

Обща информация за задграничните лица е оповестена в британската версия на основания по тематиката уебсайт. Чужденци, за които има публикувани персонални данни, ще бъдат известени от данъчната си администрация.

Новата услуга, предоставяща информация за нелегално публикувани персонални данни, замества съществуващата до момента инспекция, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР