Вече две години собственици на апартаменти в новопостроена жилищна кооперация

...
Вече две години собственици на апартаменти в новопостроена жилищна кооперация
Коментари Харесай

Собственици на апартаменти в Пловдив не могат да ползват жилищата си

Вече две години притежатели на жилища в новопостроена жилищна кооперация в Пловдив не могат да влязат в жилищата си. Причините - влага и плесен, обхванали съвсем задачите пространства. И макар че кооперацията е в законова гаранция, вложителите и притежателите не могат да се схванат кой ще ремонтира негодните за обитаване жилища.

Кооперацията на улица „ Дон “ 12 в Пловдив е въведена в употреба през октомври 2017 година. Апартаментите на двама от притежателите Кръстю Кръстев и Невелина Куманова са вид британски двор и равнището им е под кота нула на дълбочина повече от два метра. Още, когато стартират да довършват парцелите си, по стените стартира да избива влага.
Нивелина Куманова: Основите са във влага, колоните, които в нашите пространства са носещи, също са във влага и се ронят.Кръстьо Кръстев: Оказа се, че двойно шпакловане, тройно грундиране, тройно полагане на багра не могат да прикрият влагата. Не е влага, не е изтребване на петна, водата варира 12-14 см в прилежащото помещение на Невилина, тук през 10-12 см и в мазетата 2-3-4 см.
Според двамата пострадали повода са високите подпочвени води в региона. Те настояват, че отпадните и шахтовите води също са вкарани под кооперацията, което в допълнение утежнява казуса.

Нивелина и Кръстю подават тъжби и сигнали до 16 държавни и общински институции, които би трябвало по време на строителството и след издаването на Акт 16 да упражнят контролни действия. Двамата чакат способените служби да задължат вложителя да ремонтира компрометираните сектори от жилищата.
Кръстьо Кръстев: Три месеца пиша тъжби и когато няма държавен надзор върху частните реализатори и подизпълнители няма и реакция, най-адекватно дават отговор министерството на Регионолното развиване. Дават 14-дневен период за решение на казуса и отчет от страна на участниците в целия проблем т.е от виновните способени лица. До момента подобен отчет не ми е изпратен.
На наше питане до ДНСК ни беше отговорено, че постройката е въведена в употреба с постоянни документи и РДНСК Пловдив няма съображение за интервенция по случая. В писмото се споделя още, че според член 160, алинея 4 от закона за устройства на територията гаранционните периоди за изпълнени строителни обекти се дефинират с контракта сред възложителя и изпълнителя. В опит да се реши казуса неколкократно са провеждани срещи сред засегнатите страни по самодейност на компанията, която е осъществявала строителен контрол по време на осъществяване на постройката.

Пред нашата камера единият от вложителите съобщи:
Димо Иринкин – вложител на постройката: Ние ще осъществим всяка една забележка, в случай че ни кажат каква или в случай че е открито, че не е изпълнена както би трябвало. Надзорната компания споделя, че ние сме изпълнили всичко както би трябвало и нямаме пропуски. Тези домове не е мой проблем, че не са годни за обитаване. Защото има неточност в плана, което не е мой ангажимент. Канализацията е висока, връща дъждовни води.Кръстьо Кръстев: Вложих всичките си пари, продадох една къща в родния ми град, с цел да пребивавам в ново жилище след това разбрах сентенция си имали строителите в случай че искаш жилище за живеене вземи си соц строителство, в случай че искаш за продажба – вземи си ново. Не можах нито да го употребявам за живеене за тия две години, нито за продажба.
В писмена позиция вложителите допълват още, че проникването на вода в жилищата се случва през входната врата, а не през стените и пода. „ Общоизвестен факт е, че канализацията в квартала е пригодена за доста по-малко консуматори и при натоварен дъжд не е в положение да поема наличната вода “ - се споделя още в писмото. Припомнят се и изобилните превалявания от това лято в Пловдив, вследствие на които голям брой избени пространства и здания бяха наводнени. „ Ето за какво считаме, че няма справедливи данни въз основа на които да се приказва за некачествено строителство и отвод да се поеме гаранционна отговорност “, споделят още вложителите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР