Вече две години живеем в пандемия от коронавирус – инфекция,

...
Вече две години живеем в пандемия от коронавирус – инфекция,
Коментари Харесай

Дерматологът доц. Весела Райкова: Поне 1/5 от хората с COVID-19 страдат от кожни проблеми, появява се и окапване на косата

Вече две години живеем в пандемия от ковид – зараза, за която прицелен орган са белите дробове, само че постоянно биват наранени и други органи и системи от организма. Опитът демонстрира, че пациентите, които са прекарали Ковид-19, се сблъскват с доста проблеми.

" Категорично най-малко 1/5 от хората, които демонстрират признаци на Ковид, имат и изява на положения ", уточни кожният лекар и микробиолог доцент Весела Райкова по телевизия " България он еър ".

По думите ѝ в болшинството от случаите това са признаци, свързани с смяна на чувствителността на кожата, като могат да се характеризират 3 съществени групи обриви:
свързани новини19184на 31.01.2021
" Първата група са с вид чилблейн и засягат най-вече крайниците – ръце и крайници, с появяването на фини дребни зачервени области, които са мощно мъчителни, заради обстоятелството, че се засягат крайните окончания на кръвоносните съдове ",

Вторият вид обрив са ортикариалните изяви, които са присъщи с доста мощен сърбеж и които могат да се изявят по цялото тяло и в границите на деня да трансформират своите позиции.

Третият тип обриви са по-грапави, имат сензитивност и мъка при допиране и се срещат по-често при дребните деца. С Омикрон тези случаи зачестяват ", изброи доцент Райкова.

Друго главно положение е окапването на косата. Това не е признак, който започва в самото начало на болестта, а се появява в по-късни стадии. След 2-4 седмици стартира едно по-силно оредяване на скалпа и това доста тормози хората. Ако не се вземат ограничения, това може да продължи месеци и е хубаво да се одобряват характерни витамини, соли, растежни фактори ", изясни кожният лекар.

Доц. Райкова даде и скъп съвет за боледуващите сега от COVID-19: следете за промени в цвета на устните, поднокътната плочка и/или кожата – това са сигурни правила, че пада сатурацията на О2 в кръвта.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР