Вече десетилетие паркинг-рекетьори работят на улица Позитано в центъра на

...
Вече десетилетие паркинг-рекетьори работят на улица Позитано в центъра на
Коментари Харесай

10 години паркинг-рекетьори тормозят софиянци

Вече десетилетие паркинг-рекетьори „ работят ” на улица „ Позитано ” в центъра на София, не на метри, а на сантиметри от вкъщи на правораздаването и ежедневно изнудват водачите в региона, предава кореспондент на БГНЕС.

„ Помагачите ” на водачите от „ Позитано ” са известни на всички – и на елементарните жителите, и на властимащите, на общината, на Центъра за градска подвижност, на полицията. С две думи – всички знаят за тях и всички си мълчат. Рекетьорите изчезват от региона, единствено когато има инспекции на ЦГМ.

Преди 10 години, в случай че искаш да паркираш на „ Позитано ”, в правата сред ул. „ Лавале ” и бул. „ Витоша ”, заплащат 2 лева на мъже от ромски генезис, представящи се за хамали или колата ти бива надраскана с ключ, с изкривени странични огледала, спукана гума… Срещу двата лв. получаваше и напътствие по време на паркирането, жива навигация.

10 години по-късно обстановката не се е доста трансформирала. Паркинг-рекетьорите към момента са на „ Позитано ”, а някои от тях към момента се показват за хамали, други пък към този момент са с построена известност и „ връзки ” в региона. Дори услугата е станала още по-атрактивна – оферират на водачите да не пускат смс за „ Синя зона ” или да не си купуват ваучър за паркиране.

Естествено решението дали да заплати, или не остава на водача, вредата за ЦГМ и вероятно за водача при отвод. Години наред ощетените се оплакват на институциите от този рекет, който забележете, повтаряме, се случва до входа на Съдебната палата. И сякаш няма мощ, която да постави завършек на тази порочна процедура.

БГНЕС реши още веднъж да повдигне тематиката и този път да предизвика решаването на казуса. За задачата потърсихме ЦГМ, откъдето ни споделиха, че са с вързани ръце, тъй като не са надзорен орган. От там са безапелационни, че те не могат сами да се оправят с рекетьорите, тъй като нямат право да ги задържат, както и глобяват.

„ Проблемът на „ Позитано “ датира от години, освен откогато има смяна в посоката на придвижване. Преди много време сме се обръщали към районното ръководство на Министерство на вътрешните работи и към общинската полиция за решение на този проблем. Взе се решение да се подхващат съществени ограничения, само че те бяха краткотрайни “, разяснява пред БГНЕС Румяна Милова, която е член на УС на ЦГМ.

От сдружението са безапелационни, че контрольорите им няма по какъв начин да са комбина с ромите. „ Това няма по какъв начин да се случи, защото всеки ден на този регион са разнообразни контрольори. Те са общо 200 души. В рамките на една година мъчно може да се случи един и същи инспектор да отиде два пъти на региона. Изключвам тази опция да се заиграва. По-скоро може някои от нашите чиновници да се опасяват от посягане над тях, само че в региона минават екип „ скоби “, упражнява се спомагателен надзор от наши чиновници на място, както се следи и дали контрольорът ревизира колите и дали подхваща дейности в случай че откри, че даден водач не си е платил. Освен това нямам и сигнали от жители, че там има проблем с паркирането “, акцентира още Милова.

Румяна Милова посочи, че тяхната задача е да управляват платеното паркиране, а не да глобяват жители, които оферират да пазят коли и сподели, че това не е в пълномощията на сдружението. Според нея това е в задължението на Министерство на вътрешните работи. От там обаче не са на това мнение.

За БГНЕС от силовото ведомство разясниха, че зоните за платено паркиране са под контрола и ръководството на ЦГМ. Така отговорността се трансферира сред двете институции и нито една от двете страни не желае да поеме отговорност, от което единствените губещи са жителите.

Това даде мотив на Милова още веднъж да изиска да се дадат контролни функционалности на сдружението, с цел да могат да вземат решение такива проблеми.

БГНЕС повдигна и тематиката за таксиметровите водачи, които паркират в зоната без да заплащат. Според члена на УС на ЦГМ това е допустимо поради недостатък в Закона, който дефинира, че престоят е времето, за което може да се качи или слезе пасажер, да се натовари или разтовари или натовари багаж като през цялото това време лидерът би трябвало да е в колата. Според нея таксиметровите водачи злоупотребяват с това, само че за нас това не е престой.

„ Проблемът е, че те са наоколо до колите и в случай че пристигна екип „ скоби “ до момента в който записва казуса те пускат sms и ние не може да ги глобяваме. В случая, че лидерът е в автомобила ние не може да го глобим. Ние имаме партньорство с общинската полиция, само че единствено по съответни сигнали, а не целодневно “, добави Милова.

Тя е уверена, че казусът сега може да се реши единствено от полицията и съобщи, че след нашия сигнал ще ускори контрола в зоната. Милова разяснява още, че сред 500 и 600 водачи на ден се глобяват. Тя увери, че контролът е засилен с повече екипи, с нови коли, нови устройства и се упражнява спомагателен надзор върху работата на чиновниците им. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР