Вече денонощие Перник е на воден режим. От снощи на

...
Вече денонощие Перник е на воден режим. От снощи на
Коментари Харесай

Водата в Перник се губи по тръбите, загубите са огромни

Вече денонощие Перник е на воден режим. От нощес на подобен минаха също Ловеч и Плевен. Официалната причина за всичко са сухите лято и есен, само че хората подозират, че човешки пропуск е довел до рецесията в миньорския град. Утре в града ще стачкуват.

" За мен аргументите са сложни - естествени, инфраструктурни и човешки. Последните месеци нямаше естествени превалявания, с цел да се поддържа естествен баланс. Инфраструктурата във ВиК сдруженията, освен в Перник, е остаряла и амортизирана ", уточни някогашният шеф на Гражданска отбрана Андрей Иванов в " България заран ".

По думите му виновността за това касае човешкия фактор. Не можело да се борим против природата, само че в последните 50-60 година амортизираните сектори, които подлежали на подмяна, не били подменяни заради липса на финанси.

" В Перник загубите на вода са големи и ги плащаме всички ние ", уточни още той за Bulgaria ON AIR.

Всеки язовир има хигиеничен най-малко, под който водата е неизползваема.

По думите на Иванов този на водоема в Перник е малко над 2 млн. куб./метра. В момента се стартирала тезата, че размер от към 5 млн. куб./метра вода ще е задоволителен до април.

Месечно обаче нужните за водоснабдяване разходват към 1 милион куб./метра вода, което означавало, че след януари-февруари наличният сега размер може да бъде привършен и да се стигне до безводие, в случай че природата не е благосклонна.

" Всяко ВиК сдружение има сондажни кладенци, правени преди 50-60 година, планувани тъкмо за такива случаи. Има доста обитаеми места у нас, които целогодишно са на воден режим ", акцентира още събеседникът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР