Вече четири месеца половината осмокласници в страната, тези от професионалните

...
Вече четири месеца половината осмокласници в страната, тези от професионалните
Коментари Харесай

Какво не знаят учениците по история на Средновековието?

Вече четири месеца половината осмокласници в страната, тези от професионалните гимназии, учат Възраждането, без да са учили предходния десетвековен исторически интервал - Средновековието. Причината за това недомислие е в прибързаното влизане в действие на новия Закон за учебното обучение. Догодина същото ще се случи и с останалите осмокласници, които в този момент учат езици и нямат история в програмата.

Какви дупки останаха в знанията на учениците по история споделя Елиана Димитрова.


Отиваме в една от столичните професионални гимназии, тази по превоз " Хенри Форд ", с цел да проверим по какъв начин осмокласниците учат Възраждането, без предходната година да са учили пълноценно Средновековие. Министреството беше дало опция тази ера да се изучи като се вземат две години в една или с спомагателни часове. Учителят по история Стефка Атанасова споделя, че за първи път випуск има толкоз ниски резултати на входното равнище.
Стефка Атанасова, преподавател по история, ПГТЕ " Хенри Форд ": Дори нямат спомен някои, че са изучавали Средновековие.
Учителката споделя, че с цел да съобщи урок за Възраждането употребява половината час, с цел да изясни какво в действителност се е случвало през Средновековието.
Стефка Атанасова, преподавател по история, ПГТЕ " Хенри Форд ": Директно от остарялата история, по този начин се получава на процедура, отиваме в новото време и те стартират да задават въпроси за Средновековието. Когато запитвам изучавали ли сте Средновековна византийска история, Средновековна Българска история, взаимоотношенията сред България и Византия и увисват във въздуха моите въпроси.
Питам и осмокласниците, които идват от разнообразни учебни заведения, дали там са съумели да изучат Средновековието.

Велислав, 8 клас: От Средновековието съвсем нищо не е взимано, основно наблягахме на Древен Рим и Египет.Георги, 8 клас: Не мога тъкмо да си го спомня, само че почтено казано съм сигурен, че никой от предишния ми клас не го е запомнил.
В момента госпожа Атанасова преподава Възраждане на осмокласниците. Те обаче са пропуснали да изучат 10 века Средновековие, събрани в този учебник. И пропуските в знанията им са повече от явни.

Българска национална телевизия: Кой е основал българската страна?

Велислав, 8 клас: Хан Курбат.

- Не е ли Аспарух?

Българска национална телевизия: Кой император латински е завладял нашия цар Калоян?

Денис, 8 клас: Не се сещам.

- Балдуин.

Българска национална телевизия: За Жана Д " Арк чувал ли си, знаеш ли по какъв метод е била убита от англичаните?

Георги, 8 клас: Не.

- Изгорена на клада.

И в случай че можем да извиним на учениците незнанието на обстоятелствата за Франкската империя, Византия, Кръстоносните походи, Османската империя, то по какъв начин да извиним на служителите, сътворили грешката с стратегиите, незнанието на цялата българска Средновековна история, на нашите прославени ханове и царе, на средновековна ни просвета.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР