Вече бившият репортер на Господари на ефира Димитър Върбанов ©

...
Вече бившият репортер на Господари на ефира Димитър Върбанов ©
Коментари Харесай

"Господари на ефира" отстрани репортера Димитър Върбанов

Вече някогашният кореспондент на " Господари на ефира " Димитър Върбанов

© Архив на предаването Още по тематиката
Поредно нахлуване над проверяващ публицист

Побой на репортера Димитър Върбанов от " Господари на ефира " във Велико Търново го изпрати в болница
27 сеп 2018
" Репортери без граници ": проверяващата публицистика в България е задача допустима

За стимулирани публицисти тук е елементарно да проверяват доказателства за корупция и корист с власт, проблемите идват с публикуването
19 юли 2018 Случаят с нападнатия кореспондент на " Господари на ефира " Димитър Върбанов се оказа мощно преувелечине, откакто в петък " Медиапул " популяризира записи от камерите за видеонаблюдение на склада " Едноличен търговец Елис - Елисавета Захариева " във Велико Търново, който е обект на следствие на на екипа на на предаването, предавано по " Нова телевизия ".

Най-неприятното в това развиване е, че в обществото се основава отрицателна настройка към журналистическата специалност и се дава мотив за спомагателни нападки по адрес на проверяващите публицисти, които така и така са стеснен брой и работят в задоволително сложни условия.

От записите се радбира, че по едно и също време две камери - вътре в склада и отвън него, са записали случилото се на 26 септември т. година На видеото се вижда по какъв начин репортерът е заобиколен от четирима души, които го изтикват от помещението, а Върбанов държи микрофона си и телефон, с който записва.

Кадрите от втората камера, намираща се извън, демонстрират, че Върбанов фактически пада на земята откакто е избутан от склада, а операторът снима пресъздавана от репортера обстановка, която наподобява като зле скалъпена режисура.

" Дневник " се свърза с представителя на основния прокурор Румяна Арнаудова, съгласно която в прокуратурата се разисква дали има данни за лъжесвидетелсто и набедяване от страна на Димитър Върбанов. Няма да се желае непрекъснат арест на арестуваните и упрекнати за нанасяне на леки телесни повреди по случая. От съда ще бъде желана най-леката мярка за неотклонение - " подписка ".

Преди да бъдат разкрити тези обстоятелства, медии в страната, както и Асоциацията на европейските публицисти се оповестиха в отбрана на нападнатия кореспондент. В петък от " Нова телевизия " се разграничиха от случилото се с изказване на уеб страницата си. " Нова Броудкастинг Груп " не приема сходни способи, несъвместими с правилата на професионалната проверяваща публицистика. В подтекста на събитията, свързани с репортера на " Господари на ефира " Димитър Върбанов, НБГ е мощно обезпокоена от неправилното подстрекателство, което журналистът е основал ", написа в мнението. Посочва се също, че медията ще потърси отговорност от продуцента на предаването.

Изявление направи и екипът на " Господари на ефира " (виж карето). Продуцентът на предаването Джуди Халваджиян в профил Димитър Върбанов от екипа.
Позицията на " Господари на ефира "

Вярваме и ще работим за това случая с репортера Митко Върбанов, да не измести фокуса от 3-месечното ни следствие, което несъмнено сподели престъпления от страна на безсъвестен търговец, основали заплаха за здравето на хората.
До този миг нито " Господари на ефира ", нито Димитър Върбанов са твърдели, че Върбанов е бил обичай по време на следствие в склад за хранителни артикули. При разпространяване на информацията по случая, в медиите бяха използвани доста сензационни изрази като " грубо пребит " и " тежък побой ", които за благополучие се оказаха мощно пресилени, което декларирахме още през вчерашния ден. Това по никакъв метод не омаловажава обстоятелството, че е имало физическо принуждение, въпреки и не в подобен размер.

Въпреки това, осъзнавайки отговорността, която носим пред българското общество поради голямото доверие в предаването, доверие, за което сме работили и градили през цялата 16-годишна история на " Господари на ефира ", считаме за редно да оповестим следното.

Заради съзнателния или не опит на репортера да подведе обществеността с дейностите си след привършване на репортажа, излъчен в предаването, продуцентът Джуди Халваджиян отстранява Върбанов от екипа на предаването.

" На нас от " Господари на ефира " в този миг повече от всеки път ни се постанова да бъдем безкомпромисни в обстановка като тази и без значение от това, че имаме дълга история с Димитър Върбанов и неговата професионална работа досега, единственото допустимо решение за нас е да се разделим с него. Търсенето и защитаването на истината е най-важната полезност, която " Господари на ефира " отстоява, това е в основата на всичко, което вършим. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР