Вече 17 години продължава системното проучване от българо-френски екип археолози

...
Вече 17 години продължава системното проучване от българо-френски екип археолози
Коментари Харесай

Археологическа находка в Белоградчик преобръща световната история

Вече 17 години продължава систематичното изследване от българо-френски екип археолози на пещерата Козарника край Белоградчик – виж видеото. През този интервал са открити и разработвани 18 културни пласта и 16 археологически хоризонта! В най-долните пластове са открити сензационни находки, свидетелстващи за човешко наличие отпреди 1.4 – 1.6 милиона години!
Още през далечната 1933 година българският археолог Рафаел Попов е намерил в пещерата зъб на античен представител на фамилията Homo Erectus, предходник на Homo Sapiens,
както и скотски кости, по които са били направени предумишлено голям брой внезапни.

60 години по-късно, при разкопките в пещерата са открити примитивни кремъчни сечива, както и кости от носорог, мамут и див кон, които са били обект на ловуване за обитаващите тези места първобитни хора. Освен това са открити и кости от архаични хищници като: пещерна мечка, саблезъб тигър, разнообразни типове хиени и пантери – животни, за които до неотдавна се приемаше, че не са обитавали територията на днешна Югоизточна Европа! Всичко това с съображение слага под подозрение възприеманата до неотдавна доктрина, че праисторическите европейци са минали преди 400 – 800 хиляди години – от Африка към Европа – минавайки през Гибралтарския провлак, свързващ по това време двата континета!

Находките в пещерата Козарника разрешават да се построи една напълно нова доктрина, а точно, че европейският континент е бил заселван при миграцията на клон от пра индивидите (вид евентуално непосредствен до „ хомо еректус) – в посока север – североизток, и то точно през Балканите!
Любопитно: Човечеството се зародило в Източна и Централна Африка. Тук в интервала преди 5-1 милиона години живял най-ранния, прочут на учените хоминид – австралопитекът(т.е. южна маймуна). С течение на времето австралопитекът еволюирал в няколко разнообразни вида – хомо хабилис (сръчен човек) и хомо еректус (изправен човек). Преди 1.7 милиона години прачовеците почнали да се разселватпрез Мала Азия в Кавказ и Южна Азия. Откритията в Козарника потвърждават, че отклонение от тези групи е тръгнало на север-североизток и е минало през Балканите, откъдето последователно е заселило цяла Европа.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР