Вече 1,28 милиона жители на югозападния японски остров Кюшу са

...
Вече 1,28 милиона жители на югозападния японски остров Кюшу са
Коментари Харесай

Почти 1,3 милиона японци от остров Кюшу може да бъдат евакуирани заради дъждовете

Вече 1,28 милиона поданици на югозападния японски остров Кюшу са получили от управляващите рекомендация да се изтеглят поради проливните дъждове в района, където жертвите на бедствието са над 50 , съобщи ТАСС, като цитира известия на държавното управление и на телевизия Ен Ейч Кей.

По-рано се предвиждаше да бъдат евакуирани към 1,22 милиона души, за които са готови специфични центрове. Най-тежко е ситуацията в префектурите Кумамото, Оита, Сага, Фукуока и Нагасаки.

Дъждовете на остров Кюшу не престават към този момент трети ден. На места там са паднали над 200 мм превалявания, довели до наводнения и предизвикали вреди на жилищни здания. Японското министерство на земеделието, горите и риболова подреди да се изпратят на острова 100 000 комплекта хранителни помощи за локалното население.



До момента стихията е взела 52 жертви, 14 души са изчезнали безследно. Около 6000 жилищни здания и 22 лечебни заведения са останали без осветяване, заяви на конференция основният секретар на японското държавно управление Йошихиде Суга.

Премиерът Шиндзо Абе изпрати в зоната на бедствието близо 10 000 военнослужещи от сухопътните Сили за самозащита, които да подкрепят локалните избавителни служби. Министър-председателят посочи, че във всички центрове за настаняване на евакуирани ще се съблюдават всички нужни ограничения за сигурност с оглед коронавирусната опасност.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР