Вдовицата на бившия германски лидер Хелмут Кол опита да спре

...
Вдовицата на бившия германски лидер Хелмут Кол опита да спре
Коментари Харесай

Spiegel гръмна: Вдовицата на Хелмут Кол се опъна на Меркел, за да я изгони от погребението на прочутия канцлер

Вдовицата на някогашния немски водач Хелмут Кол опита да спре канцлера на Германия Ангела Меркел да приказва на церемонията в Страсбург, където би трябвало да е неговото заравяне. Европейски Съюз насрочи за 1 юли паметна работа за Кол, който бе считан за „ бащата на обединяването на Германия ” след рухването на Берлинската стена и основна фигура в европейската интеграция. Според Spiegel Майк Кол-Рихтер, втората брачна половинка на някогашния канцлер, е поискала единствено непознати водачи да приказват по време на церемонията. Сред тях е и унгарският министър председател Виктор Орбан, един от последните публични персони, който води диалози с Кол и който е изострен критик на политиката на Меркел за бежанците.

След като е била предизвестена да не основава кавги преди церемонията, вдовицата на Кол се е съгласила да допусне и Ангела Меркел.



Меркел започва политическата си кариера като бранител на Кол и показва съвсем фанатичната си обвързаност към него, само че най-после го предава.

Кол губи изборите през 1998 година, година по-късно на бял свят излизат и черните каси за финансиране на неговия ХДС. Меркел към този момент е генералан секретар. На 22 декември 1999 година “Франкфуртер алгемайне цайтунг” разгласява нейна остра публикация. “Партията ни би трябвало да се научи да проходи и в бъдеще да одобри битката с политическия си съперник (социалдемократите – бел. ред.) и без нейния остарял биткаджия, както самичък постоянно и на драго сърце се назовава Хелмут Кол.”

Един от най-великите политици по този начин и не съумява да елементарни измяната на Меркел. Години по-късно той ще изрече следните остри думи по неин адрес:

„ Ангела Меркел не ставаше за нищо. Тя хал хабер си нямаше от политика. Наред с това не можеше да си служи с нож и вилица. На публични вечери се луташе и безобразничеше, постановяваше се неведнъж да ѝ върша забележки.”

Медиите в Германия разкриват още, че Хелмут Кол няма да бъде положен в фамилния сектор в Лудвигсхафен, където е заровена първата му брачна половинка Ханелоре, която се самоубива през 2001 година


Ханелоре Кол

Журналистът Кай Дикеман, който е непосредствен до фамилията, разкрива, че Кол е решил да бъде заровен в Шпайер още през 2015 година, когато здравословното му положение е било в сериозно положение.

От първия си брак Кол има двама сина, само че медиите в Германия настояват, че той е бил отчужден от тях.
Уолтър Кол, който както брат си Петър не е имал връзка с Хелмут Кол от години, сподели, че е научил за гибелта на татко си единствено посредством радиото.

В книга, оповестена през 2011 година, Уолтър разказва татко си като всесилен, само че отсъстващ от живота му.

На церемонията по погребението на Кол би трябвало да участват още френският президент Емануел Макрон и някогашният американски президент Бил Клинтън.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ръководителят на Европейския парламент Антонио Таяни също ще създадат изявления.

След церемонията, която се чака да продължи към два часа, ковчегът с тленните остатъци на Кол ще бъде докаран в Германия, където някогашният канцлер ще бъде заровен след траурна работа в катедралата в Спейер.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР