Вдигат пенсиите с 80 лева от юли. Всеки трети получава

...
Вдигат пенсиите с 80 лева от юли. Всеки трети получава
Коментари Харесай

Вдигат пенсиите с 80 лева от юли


Вдигат пенсиите с 80 лв. от юли. Всеки трети получава минималната пенсия за стаж и възраст. Средният размер на получаваните суми набъбна до близо 750 лева
Пенсиите ще бъдат увеличени приблизително с над 80 лева от 1 юли,
демонстрират калкулации на „ Труд news ” на база данни на Националния застрахователен институт (НОИ). В бюджета за 2024 година е планувано индексиране на пенсиите с 11 на 100 от юли. А към края на предходната година междинният размер на главната пенсия е повишен до близо 750 лева В резултат на идното нарастване главните пенсии на хората ще бъдат вдигнати приблизително с 82 лева

Освен това вдовишките пенсии ще бъдат увеличени от сегашните 26,5% на 30 на 100 от размера на пенсията на умрелия брачен партньор или брачна половинка. Така нарастването от 1 юли за хората, които с изключение на личната си пенсия получават и вдовишка, ще бъде по-голямо и междинният му размер ще надмине 100 лева
Минималната пенсия от 1 юли 2024 година ще нарасне
от сегашните 523,04 лева на 580,57 лева, което съставлява растеж с 57,71 лева Близо всеки трети с пенсия за стаж и възраст взима точно минималната пенсия, демонстрират данните на Национален осигурителен институт.

В страната има малко над 2 млн. пенсионери. От тях единствено 1,4 млн. души получават пенсии за стаж и възраст. За други 446 хиляди души водещата  пенсия е за неработоспособност заради общо заболяване. Останалите пенсии са отпуснати на разнообразни учредения, като да вземем за пример обществени пенсии за неработоспособност или напреднала възраст, за военна неработоспособност и по този начин нататък. Над 36% от хората с пенсия за стаж и възраст, или над 512 хиляди души взимат минимална пенсия. Данните на Национален осигурителен институт демонстрират, че близо 77% от хората с пенсии за неработоспособност заради общо заболяване получават минималната пенсия за съответната група неработоспособност. Като прибавим и останалите пенсии се оказва, че над 856 хиляди души, или над 45% от всички хора с пенсии, получават съответната минимална пенсия.
От общественото министерство вършат обзор на пенсионната система
в страната с концепция да предложат промени. Някои депутати застъпват концепцията, че за размера на пенсиите по-голяма роля би трябвало да има персоналният застрахователен принос на всеки човек, а в допълнение би трябвало да дават обществени помощи единствено на най-нуждаещите се. Това в действителност значи минималната пенсия да не бъде вдигана толкоз доста, колкото до момента, както и да бъдат орязани обществените пенсии и тези за напреднала възраст. Много хора сега, съгласно настоящите правила за установяване на пенсията им и на база правените вноски по време на трудовия ми стаж, би трябвало да взимат по-малка сума от минималната пенсия. Но действително взимат минималната пенсия.
Проблемът в България не е в прекомерно високата минимална пенсия,
а в това че останалите пенсии са прекомерно ниски. Според обновената тригодишна прогноза на Министерство на финансите разноските за пенсии през актуалната 2024 година ще бъдат 10,5% от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната. При състояние, че приблизително за страните от Европейски Съюз разноските за пенсии са 12,9% от Брутният вътрешен продукт на страните членки. В Гърция разноските за пенсии са 16,4% от Брутният вътрешен продукт, в Италия са 16,3%, а във Франция са 14,6% от Брутният вътрешен продукт, демонстрират последните данни на Евростат. В Германия разноските за пенсии са 12,2% от Брутният вътрешен продукт на страната, което е по-ниско от междинното равнище за страните от Европейски Съюз. Ако България доближи равнището на разноските за пенсии в Германия, това би означавало парите за пенсионерите през 2024 година да набъбнат с близо 3,5 милиарда лева
Радваме се на пенсията двойно по-кратко от французите
Българите могат да се радват на пенсиите си двойно по-кратко време от французите, излиза наяве от данни на европейската статистическа работа Евростат. От жителите на страните от Европейски Съюз Българите имат най-кратка дълготрайност на живота – приблизително 74,2 години, оповестиха от Евростат. Същевременно възрастта за пенсиониране в страната ни ще нараства годишно най-малко до момента в който доближи 65 години и за мъжете, и за дамите. Излиза, че хората ще могат да се радват на пенсиите си за стаж и възраст приблизително към 9 години.

Във Франция обстановката е много по-различна. Там междинната дълготрайност на живота е 82,3 години, или 8 години повече в сравнение с в България. През предходната година във Франция беше решено възрастта за пенсиониране да бъде увеличена от 62 на 64 години, което беше обвързвано с доста бурни митинги от страна на служащите. Но и при тази увеличена възраст за пенсиониране хората във Франция ще могат да се радват на пенсиите си приблизително 18 години, поради по-продължителният им живот. Оказва се, че българските пенсионери получават пенсиите си два пъти по-кратко време от французите. Пенсиите в България освен са най-ниските в Европейски Съюз, само че и ги получаваме в продължение на по-малко години, в сравнение с хората в по-развитите страни.
Средната дълготрайност на живота в страните от Европейски Съюз е 80,6 години,
демонстрират новите данни на Евростат. Най-голяма е междинната дълготрайност на живота в Испания (83,2 години), Швеция (83,1 години) и Люксембург (83 години). Сред страните с по-продължителен живот се подреждат още Италия (82,8 години), Ирландия (82,6 години), Малта (82,4 години) и Франция (82,3 години).
България е на последно място по дълготрайност на живота в Европейски Съюз.
Най-близо до нас са Латвия (74,5 години) и Румъния (75,1 години). От Евростат разгласиха данни освен за страните от Европейски Съюз, само че и за обособените райони в страните. Регионите на страните от Европейски Съюз с най-висока предстояща дълготрайност на живота са испанският Комунидад де Мадрид (85,2 години), следван от самостоятелна провинция Тренто в Италия (84,4 години), Ил дьо Франс във Франция (84,1 години), Стокхолм в Швеция (84 години) и Комунидад Форал де Навара в Испания (83,9 години).
През 2022 година предстоящата дълготрайност на живота при раждане в Европейски Съюз
е била 80,6 години, което е нарастване с 0,5 години по отношение на 2021 година, оповестиха от Евростат. За последните две десетилетия, от 2002 година насам, най-високата стойност е записана през 2019 година, когато предстоящата дълготрайност на живота доближи 81,3 години (с 3,7 години повече по отношение на 2002 г.). След експлоадирането на пандемията от COVID-19 този индикатор се намали до 80,4 години през 2020 година и до 80,1 години през 2021 година През 2022 година продължителността на живота нараства, само че не доближи равнището от 2019 година
В София пенсиите приближават 1000 лева
Пенсиите в София приближават 1000 лева Средният размер на получаваните в столицата пенсии дружно с всички добавки към тях е 957,24 лева

Средната сума, която получава един пенсионер, като пенсия и добавки към нея, е близо 785 лева Оказва се, че в София пенсиите са с над 170 лева по-високи от междинното равнище за страната.

На второ място по най-високи пенсии е Бургас със приблизително 872,17 лева В Бургас има рафинерия и пристанище, където дават високи заплати. Това води до висок размер на междинните пенсии в региона. Топ три на областите с най-високи пенсии се добавя от Перник с 861 лева Това се дължи на близостта на Перник до столицата и на това, че доста хора от региона на Перник работят в София.

Сравнително високи пенсии взимат и във Варна и Стара Загора. Малко над 830 лева е междинният им размер, демонстрират данните на Национален осигурителен институт. Над 800 лева е междинният размер на пенсиите и в Кюстендил и София-област. Във всички останали региони на страната взимат по-малки пенсии. Най-ниски са пенсиите в Кърджали – приблизително 633 лева

Топ три на регионите с най-ниски пенсии се добавя от Разград с 646 лева и Силистра с 653 лева Доста ниски са и пенсиите в Търговище (658 лева.), Шумен (688 лева.), Видин (695 лева.) и Добрич (699 лева.).
Само 777 с пенсии над 3400 лева
Над половин милион души в страната получават пенсии в размер до 523 лева в това число. Тук влиза освен главната пенсия, а и всички добавки към нея. Това демонстрират данни на Национален осигурителен институт към края на предходната година. Голяма част от тези хора взимат минималната пенсия за стаж и възраст. Тя сега е 523,04 лева, само че доста хора получават инвалидна пенсия, обществена или пенсия за напреднала възраст, които са в още по-малък размер.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР