Вдигането на тежести запазва своето място в олимпийската програма за

...
Вдигането на тежести запазва своето място в олимпийската програма за
Коментари Харесай

Вдигането на тежести ще е олимпийски спорт и през 2024 г.

Вдигането на тежести резервира своето място в олимпийската стратегия за Игрите в Париж през 2024 година Това удостовери Международният олимпийски комитет (МОК).

За изваждането на един от най-успешните български спортове от най-големия състезателен конгрес се заприказва след редица кавги с уличени в приложимост на допинг тежкоатлети. След Игрите в Пекин през 2008 и в Лондон през 2012 година, над 50 наново отворени проби на спортисти дадоха позитивен резултат.

От МОК не престават да следят от близко процесите в спорта. Заради позитивните резултати на щангисти за приложимост на неразрешени субстанции, от програмата на Игрите в Токио през 2020 година беше извадена една от категориите при мъжете и беше стеснен общият брой на участниците до 64.

Вдигането на тежести е един от най-успешните български спортове на олимпийски игри. Българските тежкоатлети имат общо 37 медала, от които 12 златни. За първи път родни представители вземат участие на Игрите в Мелбърн през 1956 година Иван Абаджиев е седми в категория до 67,5 кг, а Иван Василев (90 кг) – пети. Първият български олимпийски орден е от Мюнхен 1972 година Тогава Нораир Нурикян става първенец.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР