Вдигане на лихвите по кредитите в България ще има, защото

...
Вдигане на лихвите по кредитите в България ще има, защото
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Лихвите по кредитите ще скочат

Вдигане на лихвите по заемите в България ще има, тъй като в някакъв миг ще се вдигнат лихвите, които централните банки дефинират. Това сподели пред bTV икономистът Лъчезар Богданов.

„ Който в България си прави бизнес проект, че тези лихвени равнища ще не престават в идващите 5, 10 или 15 година, си прави неверно сметката ”, добави той.

В еврозоната стартират да се натрупват фактори, които някакси бутат в посока решение централната банка да стартира по-агресивно да усилва лихвите в идващите години, уточни икономистът.

Той посочи, че българската стопанска система в този момент е доста повече интегрирана с европейската. „ Ако износът ни на артикули и услуги преди 8-9 година е малко над 32-33 милиарда лв., в този момент е 66, т.е. двойно повече артикули и услуги изнасяме. Съответно при външен потрес доста повече бизнеси, било в бранша на услугите или в индустрията, ще го усетят ”, предвижда специалистът.

Дори да има удобни условия вътре в страната, доста мъчно можем да чакаме една толкоз отворена стопанска система като нашата да бъде някакъв остров, сподели още Богданов.  

По думите му при всички случаи нова банкова рецесия в развития свят ще има отражение в България.

„ В 2008 година влязохме в рецесия на свръзадлъжнялост в развития свят – прекалено много заеми, излязохме с още повече. В световната стопанска система бизнес и държавни управления са добавили над 42 трилиона $ дълг за последните 8 година ”, посочи икономистът.

„ Засега шансът или стечението на събитията е, че централните банки държат лихвите на процедура нулеви. В еврозоната макар всички тези промени в действителност спрямо преди рецесията имаме 5 трилиона евро повече държавен дълг. На процедура държавните управления избавиха значително банковите си системи с дълг, който данъкоплатците ще заплащат. Засега тежестта е ниска при тези нулеви на процедура лихви, само че в някакъв миг лихвите ще би трябвало да стартират да порастват, тъй като цената на капитала не е нула. Няма по какъв начин да чакаме, че генерации наред хората няма да чакат възвръщаемост от спестяванията си ”, уточни Богданов.

„ Централните банки организират безусловно целеустремено тази политика, в един миг ще спрат да го вършат – когато инфлацията тръгне леко нагоре, когато безработницата спадне още, когато трудовият пазар прегрее, заплатите стартират да порастват по-бързо. На процедура в Европа се чака по кое време в Германия ще стартират да порастват бързо заплатите ”, означи той.

Според него капиталови планове, в това число бизнеси, които се крепят само на упованието на безкрайни нулеви лихви и безконечен достъп до нов капитал, т.е. бизнес, който се крепи само на опцията да получава пресен запас от финансовите пазари, без действително да основава стойност и приход, в един миг ще бъдат прекъснати. Кога тъкмо, никой не може да предвижда, сподели Богданов.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР