Вдъхновяваща серия от пейзажи Lusus naturae (лат. - игри на

...
Вдъхновяваща серия от пейзажи Lusus naturae (лат. - игри на
Коментари Харесай

Игри на природата станаха вдъхновение

Вдъхновяваща серия от пейзажи Lusus naturae (лат. - игри на природата) ще покаже Юлиан Станкулов в най-новата си експозиция. Изложбата ще бъде открита на 21 ноември, четвъртък, от 18,30 ч. в Центъра за изкуства " Арт лаборатория " (София, ул. " Ивайло " 1).

Избраните сюжети: Очите на Бога, нос Калиакра, Дяволското гърло, Момини гърди, пещера Утроба, Чудните скали, Белоградчишките скали, Каменна женитба и Тримата братя показват естествени явления, чиито познати изображения през днешния ден са се трансформирали от исторически знаци на духовното завещание в икони на актуалната всеобща туристическа просвета. Въпреки това те резервират своето сакрално значение поради тяхната прочувствена и енергийна мощност, която не може да бъде сменена с нищо материално сега, в който се озовем пред тях. Техните наименования произлизат от приликата им с елементи на човешкото тяло, както и от легенди и митове, натоварени психически и закодиращи културата на човешката история.

Темата на серията пейзажи Lusus naturae препраща към полисемантичността на думата природа. От една страна, тя е всичко, формирано от органически и неорганичен материал, което ни заобикаля: живи организми, естествени формирания, физични феномени и явления. От друга, използваме думата за общо нарицателно на правилата, по които е формиран светът, като мощ, определяща вроденото и/или добито държание на живите същества. В този смисъл приказваме и за човешката природа, за нашите нрави и характер, които може да обобщим с превода от латински на думата natura - раждането на характера.

Изборът на основата за живописта е синхронизиран с опита за обективиране на въображаемата, само че съществуваща преграда, основана от характерността на човешката природа. Мимезистичният метод на пресъздаване на действителността контрастира с естествените нагъвания на материала, пресъздавайки резултатите от деформациите, получени от субективизирането на действителността.

https://artlaboratory.bg/галерия-art-lab/
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР