Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта за лазаня

...
Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта за лазаня
Коментари Харесай

Неповторима рецепта за лазаня Болонезе

Вдъхновението за тази лазаня е от класическата рецепта за лазаня " Болонезе ", само че с дребна смяна, написа hera.bg. Причината да сложа сметана вместо сос Бешамел е доста елементарна – не умея да върша този сос, каквото и да пробвам.

Сосът " Болонезе " е класическа рецепта, от която също се отклоних, с риск да попадна все в миналото на някой ядосан италианец. Но когато нямаш доста време, стеснен бюджет, може да импровизираш и да ползваш това, което имаш разполагаем.

До този миг лазанята ми се струваше неосъществим връх в изкуството на пастата и макар любовта ми към нея, все не се осмелявах, само че след тази моя лазаня тя застана уверено отпред в персоналната ми паста ранглиста.

Ето я и рецептата за 4 порции и тавичка 20 х 20 см.

Продукти:

400 гр кайма (говеждо и свинско)

500 мл доматено пюре

200 гр гъби

200 мл сметана за готвене

10-14 кори за лазаня без варене

200 гр кашкавал

Кимион, черен пипер, сол, чубрица,

1 филиз свеж босилек

(ако няма свеж, по- добре никакъв)

1 ч. л. захар

1 глава остарял чесън

Зехтин

Приготвяне:

Смачквам чесъна и го наситнявам. Разделям количеството на две. Шапките на гъбите разрязвам на ситно.

В зехтин на не доста мощен котлон запържвам чесъна, нарязаните гъби и каймата. Малък трик да не стане каймата на буци е авансово да я объркаме с малко топла вода, тъй че да стане на гъста каша.

Като промени каймата цвета си, изсипвам доматеното пюре и прибавям подправките – сол, кимион, чубрица, черен пипер, босилека на ситно. Намалявам на муден огън. Като се посгъсти, прибавям и лъжицата захар да обезврежда доматената киселина.



Аз си имам домакински сос за паста, който споделих в Ден 26 от Коледните ми пости. Този сос е с нужната плътност и подправки.

Ако ползвате доматено пюре, би трябвало да си прибавите тези подправки и да оставите соса най-малко 30 минути да се сгъсти. През това време можете да захванете другия сос.

Нарязвам пънчетата на гъбите на доста ситно и ги запържвам още веднъж на не напълно мощен огън с останалия чесън и малко черен пипер. Добавям сметаната и понижавам котлона да стартира да къкри безшумно. Нужни са й не повече от 15 минути да се сгъсти, а през това време и другият сос е подготвен.



След като сосовете са подготвени, изключвам котлоните и включвам фурната на 200 градуса.

В тавичка 20 х 20 см, в която ми се събират по две кори, наливам на дъното малко от сметаната и подреждам кори, сос съвсем " Болонезе " и малко от сметаната, тъй че корите да се покрият отмерено. Червеният сос завършва върху последната кора и би трябвало да ми остане сметанов сос към 1 к. ч.

Изсипвам настъргания кашкавал в сметановия сос и омесвам на гъста каша, кашкавалът ще се постопи малко. С нея затрупвам лазанята и оставям да се пече към 30 минути.



Лазанята е бомба за стомаха, сервирайте дребни порции и яжте постепенно, с повече вино и приказки. Освен че давате време на организма да „ осмисли ” храната и да спрете в точния момент, знаем, че оживения диалог и виното са желаната компания на италианската кухня. А щом направихме тази лазаня с подобен копнеж, би трябвало да уважим това, нали?
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР